Bergherbos. Een cultuurhistorische wandelingCultuurhistorische wandelroute13,5 km
€ 9.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-94-6148-034-7
druk: december 2013
13 x 21 cm - 72 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

Bergherbos. Een cultuurhistorische wandeling

Groot, Casper de

Uitgave in samenwerking met: Stichting Probos

In het oosten van de provincie Gelderland, in de gemeente Montferland, ligt het Bergherbos. De geschiedenis van dit natuurgebied is al sinds de middeleeuwen nauw verbonden geweest met de heren van den Bergh, die het majestueuze Huis Bergh bewoonden.

Deze erfgoedroute voert u mee langs de geschiedenis en het natuurschoon van de Berghse bossen. In de middeleeuwen speelden de markgenootschappen en de heren van den Bergh een belangrijke rol. In die periode verdween het bos grotendeels. In de laatste drie eeuwen vond op grote schaal herbebossing plaats.

De route start bij de waterpartijen van ’t Peeske, die al sinds lange tijd een toeristische trekpleister zijn in de omgeving van het Bergherbos. Vanaf hier wandelt u zuidwaarts en wordt u gewezen op de invloeden van de mens op het boslandschap en andersom. Het bos heeft ook geleden onder de verwoestende invloed van de Eerste en Tweede wereldoorlog, op verschillende plaatsen ziet u hier de sporen van.

Niet alleen de heren van den Bergh, maar ook de Hohenzollerns en de familie van Heek, hebben een belangrijke bosbouwkundige stempel op het gebied gedrukt. Hun invloeden zijn overal zichtbaar. De wandeling leidt u ook langs een van de meest markante historische elementen uit de omgeving, de motte Montferland, de grootste motte van Nederland. Via lanen, ijzerkuilen en de villa Wolkenland wandelt u terug naar ’t Peeske.

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeling door het Bergherbos laat u kennis maken met de rijke historie van dit prachtige bosgebied.

Anderen bekeken ook deze fietsroutes, wandelroutes en boeken:

Berg en Dal. Een cultuurhistorische wandeling

Berg en Dal. Een cultuurhistorische wandeling
(20 km)

Heijden, Paul van der

€ 9.95