Breuken in het land van Peel en Maas. Veldgids
€ 19.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-90-5345-588-3
druk: juli 2022
15 x 22.5 cm - 152 blz.
genaaid gebonden

Inkijkexemplaar:

Breuken in het land van Peel en Maas. Veldgids

Nico Ettema

Uitgave in samenwerking met: Geopark Peelhorst en Maasvallei

In de provincies Noord-Brabant en Limburg vindt men een voor Nederland uniek geologisch fenomeen: de Peelrandbreuk en Tegelenbreuk. Deze breuklijnen lopen, min of meer parallel aan elkaar, van zuidoost naar noordwest. De breuklijnen, die in feite meer uit breukzones met parallelle breuken en vertakkingen bestaan, hebben grote invloed gehad op de waterhuishouding, de natuur en het cultuurlandschap in deze streek.

De breuken zorgen voor hoogteverschillen in het landschap, natuurlijke aardbevingen, ijzerrijk kwelwater en moerassige omstandigheden in hooggelegen terreinen, de zogenoemde wijst. Deze voor Nederland unieke omstandigheden zorgen voor een grote diversiteit aan planten en dieren, van dotterbloem tot glanshaver en van heikikker tot hermelijn. Wanneer de breuken zich op het eerste gezicht niet laten zien, wijzen deze planten en dieren vaak toch op hun ondergrondse aanwezigheid.

Deze veldgids neemt de lezer mee langs de bijzondere landschappen, flora en fauna van de ‘wijstgronden’ van Noord-Brabant en Limburg. Aan de hand van vele foto’s en kaarten kunnen bewoners en bezoekers deze unieke streek, die zo gevormd is door de breuken, uitgebreid ontdekken.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Breuken in het land van Peel en Maas

Breuken in het land van Peel en Maas

Ronald van Balen e.a.

€ 29.95


Watermolens in Noord-Brabant

Watermolens in Noord-Brabant

van Heugten, Wiro, Wim van Heugten

€ 29.95