De Stelling van Amsterdam
ISBN: 978-90-5345-454-1
druk: april 2013
Uitverkocht
13 x 21 cm - 128 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

Inkijkexemplaar:

De Stelling van Amsterdam

Fabriek, J.

Uitgave in samenwerking met: Provincie Noord-Holland

Op een steenworp van onze hoofdstad bevindt zich de Stelling van Amsterdam, UNESCO Werelderfgoed sinds 1997. Deze kring van forten, batterijen, inundaties en andere verdedigingswerken zou aan het begin van de twintigste eeuw een ideale beveiliging geweest zijn voor ons land: een nationale brandkast, een harnas voor de hoofdstad.

Na de Eerste Wereldoorlog bleef er weinig over van de rol als beschermengel, dankzij de komst van vliegtuigen en ander modern oorlogsmaterieel. Wat resteert is een uniek stelsel van ingenieuze sluizen, forten en kazematten. De Vestingwet die tot de jaren zestig van de twintigste eeuw is gehandhaafd, verbood om in een straal van een kilometer van de forten te komen. De natuur heeft daardoor decennialang haar gang kunnen gaan, waardoor de Stelling nu een groene ring van rust is, op fietsafstand van de stad.

Deze handzame gids biedt een beknopt en verhelderend overzicht van de geschiedenis, de technische aspecten en de huidige Stelling. Daarnaast wordt elk fort afzonderlijk behandeld. Voorzien van kleurrijke illustraties geeft het een compleet beeld van dit bijzondere en exemplarische stukje Nederland. Met QR-codes om de verhalen, activiteiten en routes rondom de Stelling van Amsterdam te ontdekken.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Fort Pannerden

Fort Pannerden

Heijden, P. van der en E. Ruissen

€ 19.95


Beplantingen op verdedigingswerken

Beplantingen op verdedigingswerken

Boosten, M., Borkent, I. en P. Jansen

Uitverkocht