De werven in Utrecht. Eeuwenoude haven aan de gracht
€ 12.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-94-6148-114-6
druk: november 2022
17 x 22.5 cm - 64 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

Inkijkexemplaar:

De werven in Utrecht. Eeuwenoude haven aan de gracht

Felix Bernet Kempers

Op het eerste oog lijken de werfkelders langs de Utrechtse grachten een uniform fenomeen onder de openbare weg, maar schijn bedriegt. Wie de tijd neemt om ze echt te bekijken zal een keten van unieke bouwsels zien, die net als de hoger gelegen grachtenpanden waarmee ze in verbinding staan elk een eigen uiterlijk hebben, gevormd door een eigen geschiedenis. Het geheel vindt zijn oorsprong in een ingenieus middeleeuws havencomplex, dat al bijna zolang de stad bestaat het leven in het centrum vormgeeft.

Werfkelders in Utrecht - eeuwen oud en springlevend

Aan de werven lagen eeuwenlang vaten wijn en blokken turf opgeslagen, liepen ooit Spaanse soldaten en werd geschuild voor de dreiging van Duitse bommenwerpers. Nu dragen de werfkelders, behalve de eeuwen geschiedenis, ook de eigen tijd in zich en worden ze gevuld met yogamatjes, café- en bureaustoelen, sporttoestellen en bedden voor toeristen. Zo blijven deze schatkamers aan de gracht meer dan koude stenen waarin het verleden weerklinkt, ze vormen een springlevend fenomeen in het hart van de stad.

De werfkelders zijn karakteristiek Utrechts erfgoed

De werven in Utrecht. Eeuwenoude haven aan de gracht toont de geschiedenis van dit karakteristieke Utrechtse erfgoed, vanaf het ontstaan en de bloeiperiode, tot het verval en het uiteindelijke herstel. De typisch diepe ligging van de grachten, het dubbele straatniveau, de werven met hun kelders; op deze schaal vind je het nergens – alleen hier.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Utrechts verleden in vogelvlucht

Utrechts verleden in vogelvlucht

de Bruin, Renger, René de Kam, Kaj van Vliet

€ 19.95


Sint-Maarten in Utrecht. Sporen van een beschermheilige

Sint-Maarten in Utrecht. Sporen van een beschermheilige

Chris van Deventer (†) en René de Kam

€ 12.95