Droogmakerij de Beemster. Polder van wereldformaat
€ 24.95   (incl. verzendkosten)
ISBN: 978-90-5345-521-0
druk: december 2017
22 x 28 cm - 192 blz.
genaaid gebonden met stofomslag

Inkijkexemplaar:

Droogmakerij de Beemster. Polder van wereldformaat

van Eerten, Henrieke, Iris van Meer, Jeanine Oostland, Isabelle Paz Soldan, Jan Vredenberg

Cultuurhistorische reeks van Werelderfgoed in Nederland nr. 08
Uitgave in samenwerking met: gemeente Beemster

‘God schiep de aarde, maar de Nederlanders schiepen Nederland’. Dit gezegde slaat ook op de eerste grote droogmakerij van Nederland: De Beemster. In de zeventiende eeuw hadden de Hollanders niet alleen de heerschappij over de wereldzeeën, maar probeerden ze ook om de binnenlandse wateren te beteugelen. Een groep rijke koopmannen besloot in 1607 om De Beemster, toen nog een groot meer, droog te maken. Dit nieuw verkregen land zou een zomers toevluchtsoord zijn voor het drukke Amsterdam en tevens voorzien in nieuwe landbouwgrond. In 1612 was de polder droog en kon de nieuwe grond worden verkaveld, dit gebeurde volgens een ordelijk en strak geometrisch patroon.
In 1999 verkreeg De Beemster, een typisch product van de principes van de Renaissance, de status van UNESCO werelderfgoed. Vandaag de dag vormen de historische stolpboerderijen, rechte wegen en ruim opgezette dorpen van De Beemster een geliefde bestemming voor zowel binnen- als buitenlandse toeristen.

Droogmakerij de Beemster. Polder van wereldformaat geeft een complete geschiedenis van het gebied en de ontwikkelingen van het waterbeheer in en rond De Beemster. De historie van de waterschappen, de molens en de droogmakerij komt uitvoerig aan bod, evenals de toekomstplannen voor het cultuurlandschap. Het behoud van het waardevolle natuurgebied, de flora en fauna en de toenemende bezoekersaantallen vormen daarbij belangrijke factoren. Met behulp van kleurrijke foto’s en historisch beeldmateriaal is het unieke karakter van De Beemster in deze publicatie gevangen.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Werelderfgoed Kinderdijk. Molens, water en gemalen

Werelderfgoed Kinderdijk. Molens, water en gemalen

Groeneboer, Saskia, Iris van Meer, Isabelle Paz Soldan, Jan Vredenberg

€ 24.95


Waddenzee. Werelderfgoed

Waddenzee. Werelderfgoed

Abrahamse, J. (red.)

€ 34.95