Uitgeverij Matrijs
Lange Nieuwstraat 12
3512 PH Utrecht
E
T 030 234 31 48
Geen verzendkosten boven euro 20

Een notabel domein. De geschiedenis van het Nederrijkswald

€ 29.95   (incl. verzendkosten)
ISBN: 978-90-5345-229-5
druk: september 2003
20 x 28 cm - 272 blz.
genaaid gebonden met stofomslag

Een notabel domein. De geschiedenis van het Nederrijkswald

Bouwer, K.

Het Nederrijkswald is de oude naam van het uitgestrekte bosgebied ten zuidoosten van Nijmegen. De Gelderse Rekenkamer heeft dit oude hertogelijke domein van de zestiende tot de negentiende eeuw beheerd met de houtproductie als doelstelling. De boeren in en rond het Nederrijkswald weidden er onder andere hun vee. Welgestelde families stichtten ontginningsboerderijen en buitenplaatsen.

Deze tegenstrijdige aanspraken tussen de diverse vormen van bosgebruik zijn een hoofdmotief in deze uitgave. In het begin van de negentiende eeuw is het Nederrijkswald door de Staat verkocht. In de loop van de twintigste eeuw zijn natuur en recreatie de belangrijkste functies van het gebied geworden.

Tweeduizend jaar regionale bosgeschiedenis zijn beschreven in een sociaal-economische en politieke context. Daarbij worden ook relaties gelegd met de ontwikkeling van de bosbouw en het landschap in Gelderland en het aangrenzende Duitsland.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Voor profijt en genoegen. De geschiedenis van bos en landschap van de Zuidwest-VeluweVoor profijt en genoegen. De geschiedenis van bos en landschap van de Zuidwest-Veluwe

Bouwer, K.

€ 49.95


Van heide tot lusthof. Landgoederen in het Renkums beekdalVan heide tot lusthof. Landgoederen in het Renkums beekdal

Jansen, Patrick

Uitverkocht


Veluwse beken en sprengen. Een uniek landschapVeluwse beken en sprengen. Een uniek landschap

Menke, H., H. Renes e.a. (red.)

€ 34.95