Eersel. Een cultuurhistorische fietstochtCultuurhistorische fietsroute38 km
€ 9.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-94-6148-013-2
druk: mei 2012
13 x 21 cm - 72 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

Eersel. Een cultuurhistorische fietstocht

Theunissen, L. en M. Theunissen

Uitgave in samenwerking met: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De laatste eeuw is het landschap van de Brabantse Kempen, zuidwestelijk van Eindhoven, drastisch gewijzigd van ‘heidevelden zo ver je kon kijken’ naar een afwisseling van bossen en landbouwgebied. De fietstocht voert u langs tal van zichtbare objecten en minder tastbare zaken uit de geschiedenis, zoals de volksverhalen over kabouterkoning Kyrië.

De erfgoedroute begint in het hart van Eersel, een authentiek baandorp waar ooit teuten huisden. De route neemt u vervolgens mee op een tocht over dekzandruggen en langs beekdalen. Hoog op de dekzandruggen, soms zelf op het stuifzand, komt u vele prachtige prehistorische grafheuvels tegen. U fietst langs kleine en flinke exemplaren, zoals de grafheuvel van Hoogeloon. Het Kempische landschap is eveneens bezaaid met Roomse tekens. De fietstocht leidt dan ook langs de echte bakens in het landschap, de losstaande middeleeuwse kerktorens, en vele katholieke kapelletjes. Daarnaast ontdekt u op de route de prachtige historische dorpjes Steensel, Knegsel, Vessem en Duizel, de vrijheid Zandoerle en de plek waar in de twee eeuw na Christus een invloedrijke man een imposant gebouw liet bouwen, een ‘luxe herenboerderij naar Romeins model’.

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht door vier van De Acht Zaligheden laat u kennis maken met de historische rijkdom in het kleinschalige landschap, net buiten het snelst geïndustrialiseerde deel van de provincie Noord-Brabant.

Anderen bekeken ook deze fietsroutes, wandelroutes en boeken:

Beesel. Een cultuurhistorische fietstocht

Beesel. Een cultuurhistorische fietstocht
(33 km)

Luys, W., U. Pohling en K. Steehouwer

€ 9.95