Erfgoed in Utrecht. Historische buitenplaatsen
€ 12.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-94-6148-107-8
druk: maart 2022
17 x 22.5 cm - 64 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

Inkijkexemplaar:

Erfgoed in Utrecht. Historische buitenplaatsen

Jan Vredenberg

De provincie Utrecht telt maar liefst 285 buitenplaatsen. Een buitenplaats is een (zomer)verblijf voor welgestelde stedelingen op het land. Hierbij vormt het landhuis één geheel met de bijgebouwen en de tuin of het park dat eromheen ligt. Na de middeleeuwen, toen het veiliger werd buiten de stadsmuren, trokken welgestelden ’s zomers naar het platteland om aan het vuil en de stank van de stad te ontsnappen.

Naast de nieuw gestichte buitens zijn er in de provincie Utrecht veel buitenplaatsen die teruggaan op middeleeuwse adellijke huizen en kastelen. De selectie omvat buitenplaatsen waarvan de tuinen, parken of landgoederen zijn opengesteld en voor een deel ook de huizen te bezoeken zijn. Verspreid over de hele provincie zijn deze buitens te vinden, maar nergens meer dan langs de Vecht en op de Utrechtse Heuvelrug. Nog altijd valt hier even te ontsnappen aan de stad.

Erfgoed in Utrecht. Historische buitenplaatsen biedt een rijk geïllustreerd cultuurhistorisch overzicht, met aandacht voor de veelzijdige geschiedenis van dit Utrechtse erfgoed, maar met de focus op wat er vandaag de dag nog te bewonderen valt. Hierdoor vormt het boek een ideaal startpunt voor een eigen verkenning van deze historische buitenplaatsen, want met kennis zie je meer!

Anderen bekeken ook deze boeken:

Buitenplaatsen op de Utrechtse Heuvelrug

Buitenplaatsen op de Utrechtse Heuvelrug

Van Rooij-van Wijngaarden, Anne

€ 19.95


Erfgoed in Friesland. Stinzen en staten

Erfgoed in Friesland. Stinzen en staten

Felix Bernet Kempers

€ 12.95