‘Fraaie Schepsels’. De grote stern in Nederland
€ 29.95   (incl. verzendkosten)
ISBN: 978-90-5345-511-1
druk: maart 2018
22 x 28 cm - 208 blz.
genaaid gebonden

Inkijkexemplaar:

‘Fraaie Schepsels’. De grote stern in Nederland

Ed Buijsman

Uitgave in samenwerking met: Natuurhistorisch Museum Rotterdam

De grote stern is voor veel vogelliefhebbers een iconische vogel. Zijn schitterende uiterlijk en zijn eigenschap om bij voorkeur te broeden in grote kolonies maken de grote stern tot een fascinerende vogel. De grote stern mag ook met recht tot het Nederlandse erfgoed worden gerekend, want het is een vogel die sinds mensenheugenis aan de Nederlandse kust zijn broedgebieden heeft gehad.

Nederland is, voor zover de kennis teruggaat, altijd belangrijk voor de grote stern geweest. Het Nederlandse kustlandschap heeft echter in de afgelopen tweehonderd jaar ingrijpende veranderingen doorgemaakt. Dit laatste gevoegd bij het eigenzinnige - sommigen zouden misschien zeggen: kieskeurige - karakter van de grote stern, maakt dat er een sterke verwevenheid van de lotgevallen van deze vogel met de ontwikkelingen in het Nederlandse kustlandschap is.

De grote stern is in Nederland weinig bespaard gebleven. Verstoring en vernietiging van broedgebieden, object van vogelarij, rond 1900 grootschalige vogelmoord voor een modegril en in de jaren zestig van de twintigste eeuw vergiftiging met bestrijdingsmiddelen. Tweemaal was de grote stern in Nederland bijna uitgeroeid, maar gelukkig herstelde de vogelstand zich. Daarom mag de grote stern nog altijd een van de iconen van de Nederlandse kustbroedvogels worden genoemd.

Een recent succes is het in 2010 aangelegde Utopia op Texel dat een grote trekpleister voor de grote stern blijkt. De grote stern weet Nederland dus nog steeds te vinden. Al met al is er veel te vertellen over de ruim 200-jarige geschiedenis van de grote stern in Nederland. Het wordt allemaal beschreven in `Fraaie schepsels`. De grote stern in Nederland.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Waddenzee. Werelderfgoed

Waddenzee. Werelderfgoed

Abrahamse, J. (red.)

€ 34.95