Geitenkamp. Tuindorp bij de stad Arnhem
€ 12.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-90-5345-573-9
druk: november 2020
17 x 24 cm - 72 blz.
genaaid gebrocheerd

Inkijkexemplaar:

Geitenkamp. Tuindorp bij de stad Arnhem

Twan Peters

Arnhemse Monumentenreeks nr. 36
Uitgave in samenwerking met: Stichting Monuscript

Honderd jaar geleden werden de eerste stenen gelegd voor de bouw van de Geitenkamp. De architectuur van deze wijk is bijzonder omdat deze grotendeels is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Ook de hoogteverschillen maken de Geitenkamp uniek: overal zijn verspringende stoepjes, luifels en dakkapellen te zien. Het speciale karakter van de wijk heeft ertoe geleid dat deze in 2007 de status van beschermd stadsgezicht heeft gekregen.

Rond 1920 kampte Arnhem met grote woningnood en moesten er zo snel mogelijk plannen komen om dit op te lossen. Ten noordoosten van de stad lagen de boerderijen de Geitenkamp en de Schuttersberg, en samen met een flink stuk heidegrond werden deze terreinen gebruikt voor de woonwijk. Er zou een zelfvoorzienende wijk komen met een marktplein, winkels, scholen en kerken. Het oorspronkelijke bouwplan bleek echter al snel ongeschikt voor het heuvelachtige terrein dat op de stuwwal uit de voorlaatste ijstijd ligt. Op de meest steile stukken zijn de huizen dichter op elkaar gebouwd.

Dit boek gaat in op de verschillende invloeden op de bouwkundige opzet van de Geitenkamp, van zowel woningbouwverenigingen als architecten. De architectuur staat voorop, maar ook bekende Geitenkampers en de verzuiling komen aan bod. De Geitenkamp werd gebouwd tijdens het hoogtepunt van de Nederlandse verzuiling, maar deze is niet op alle vlakken even strikt gebleken.

Anderen bekeken ook deze boeken:

De Melkfabriek in Arnhem. Van zuivelindustrie naar wonen, werken en ontspannen

De Melkfabriek in Arnhem. Van zuivelindustrie naar wonen, werken en ontspannen

Martijn Defilet, Evelijn Hillebrand, Jos Lankveld en Jan Vredenberg

€ 12.95