Uitgeverij Matrijs
Lange Nieuwstraat 12
3512 PH Utrecht
E
T 030 234 31 48
Geen verzendkosten boven euro 20

Gids voor de Winterswijkse steengroeve. Fossielen en mineralen

€ 19.95   (verzendkosten: € 2.49)
ISBN: 978-90-5345-563-0
druk: augustus 2020
15x22.5 cm - 136 blz.
genaaid gebonden

Gids voor de Winterswijkse steengroeve. Fossielen en mineralen

Jelle Reumer

Vanuit de bebouwde kom van Winterswijk leidt een asfaltweg met de toepasselijke naam Steengroeveweg naar het oosten, richting tientallen meters diepe kuilen in het landschap. Dit zijn de Winterswijkse steengroeven, een bijzonder geologisch fenomeen in Nederland. Al bijna een eeuw lang wordt er niet alleen Winterswijkse kalksteen gewonnen en fijngemalen voor commerciƫle verkoop, maar vindt men er ook allerlei mineralen en fossielen. De fossielen hebben een ouderdom van ongeveer 245 miljoen jaar en bieden een unieke blik op de Nederlandse prehistorie. De vondsten worden al tientallen jaren opgenomen in de verzamelingen van liefhebbers, musea en universiteiten, en trekken belangstellenden uit binnen- en buitenland naar Winterswijk.

Deze gids voor de Winterswijkse steengroeve is het eerste complete overzicht van dit bijzondere gebied. Het neemt de lezer mee door de geschiedenis van de groeven, hun ontwikkeling tot natuurgebied en hun huidige functie. Daarnaast worden de geologie en paleontologie van de groeven uitgebreid besproken en kunnen lezers zien welke fossielen en mineralen er gevonden kunnen worden, zoals glimmende kristallen, skeletresten van uitgestorven zeereptielen, voetsporen van reptielen die op het modderige strand van de Muschelkalkzee liepen of kaken en schubben van vissen. De Gids voor de Winterswijkse steengroeve is een onmisbaar boek voor iedereen die de fascinerende Winterswijkse steengroeve van dichtbij wil ervaren.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Natuurschatten. Natuurhistorische collecties in Nederlandse museaNatuurschatten. Natuurhistorische collecties in Nederlandse musea

Fred de Ruiter

€ 24.95