Heilige Maria Presentatie te Asten. Een cultuurhistorisch kerkbezoekCultuurhistorische wandelroute
€ 9.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-94-6148-012-5
druk: augustus 2012
13 x 21 cm - 72 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

Heilige Maria Presentatie te Asten. Een cultuurhistorisch kerkbezoek

Verdijsseldonck, H.

Uitgave in samenwerking met: Stichting Geschiedschrijving Asten

Het aanzicht van Asten, aan de rand van de Noord-Brabantse Peel, wordt bepaald door de 75 meter hoge kerktoren van de Heilige Maria Presentatie. Een kerk die gebouwd is in de negentiende eeuw, de periode waarin het Asten economisch voor de wind ging.

Deze erfgoedroute voert u langs de vele religieuze en kunstzinnige interieurelementen die de kerk rijk is. In vroeger tijd kenden de kerkgangers de taferelen die waren afgebeeld op de glas-in-loodramen en de verhalen die hoorden bij de heiligenbeelden. In deze gids krijgen al die religieuze symbolen en afgebeelde attributen opnieuw hun betekenis. En dat in een kerk die vanwege haar grootte en verfijnde afwerking bekend staat als de Kathedraal van de Peel. De handel in turf en de opkomst en uitbreiding van de boter- en textielindustrie zorgden in de negentiende eeuw voor een flinke toename van de Astense bevolking. Het was de periode van het ‘Rijke Roomsche Leven’, de katholieke kerk domineerde in alle sectoren van het maatschappelijk en cultureel leven in Noord-Brabant. De nieuwe kerk, die in 1898 klaar was, laat deze herwonnen trots zien en is een prachtig voorbeeld van de neogotische bouwstijl, geïnspireerd op de dertiende-eeuwse Franse gotiek.

In september 1944 raakte door hevige beschietingen tijdens de strijd om de bevrijding van de Peel de kerk zwaar beschadigd. Hoewel het gebouw na de oorlog voorbeeldig werd hersteld, kwamen er niet veel later grote aanpassingen aan het interieur. Onder invloed van het Tweede Vaticaanse Concilie kreeg ook de Astense kerk in 1962 een minder uitbundig interieur. Heel veel bleef echter bewaard. Tegenwoordig herinnert de rijk versierde kerk dan ook heel nadrukkelijk aan de bloeiperiode van het kerkelijk leven in deze katholieke kerk.

Anderen bekeken ook deze fietsroutes, wandelroutes en boeken:

Beesel. Een cultuurhistorische fietstocht

Beesel. Een cultuurhistorische fietstocht
(33 km)

Luys, W., U. Pohling en K. Steehouwer

€ 9.95


Eersel. Een cultuurhistorische fietstocht

Eersel. Een cultuurhistorische fietstocht
(38 km)

Theunissen, L. en M. Theunissen

€ 9.95