Het Duisburger Stadtwald. Een cultuurhistorische wandelingCultuurhistorische wandelroute9 km
€ 9.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-94-6148-045-3
druk: januari 2014
13 x 21 cm - 72 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

Het Duisburger Stadtwald. Een cultuurhistorische wandeling

Günther, Ralf J.

Uitgave in samenwerking met: NABU-Naturschutzstation Niederrhein

Ten oosten van de stad Duisburg ligt het Stadtwald Duisburg. Midden in het Ruhrgebied bevindt zich een grote hoeveelheid natuur met een veelzijdige geschiedenis: van roversbos tot paardenfokkerij en van vindplaats van grondstoffen tot ideale hardlooplocatie. De belangrijkste erfenis hiervan is een uitgebreide infrastructuur, die ideaal is voor een wandeling.

De erfgoedroute begint op stadsgrens met Mülheim, waarna u langs de Hömberg komt. Deze berg, die meer een heuvel genoemd kan worden, werd al gevormd in de laatste ijstijd. Verderop vindt u het boswachtershuis Curtius, genoemd naar de zakenman en natuurliefhebber Julius Curtius. Op de route zijn verschillende voorbeelden van bosbeheer te vinden. Zo komt u ontwateringsgreppels tegen, maar ook zogenaamde referentieterreinen, waar men zonder menselijke hulp oerbossen probeert te creëren. Al gauw wandelt u ook langs plaatsen waar wel is ingegrepen in de natuur: een oude steengroeve en een spoorlijn zijn tekenend voor industriële aanwezigheid in het groene gebied. De dichtheid van het bos heeft wel tot de verbeelding gesproken: u loopt bijvoorbeeld langs de ‘Heiliger Brunnen’, maar ook langs sculpturen van Regina Bartholme.

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeltocht door het Stadtwald Duisburg voert u langs historische hoogtepunten, kunstwerken en bijzonder natuurbeheer. De route is opgesteld in het kader van het grensoverschrijdende project ‘Speuren naar bosgeschiedenis’.

Anderen bekeken ook deze fietsroutes, wandelroutes en boeken: