Het doksaal van de Cunerakerk in Rhenen
€ 29.95   (incl. verzendkosten)
ISBN: 978-90-5345-352-0
druk: november 2019
22 x 28 cm - 160 blz.
genaaid gebonden

Het doksaal van de Cunerakerk in Rhenen

Anton van Run

Uitgave in samenwerking met: Stichting Publicaties Oud Rhenen

In middeleeuwse kerkgebouwen werd met behulp van een doksaal een duidelijke scheiding aangebracht tussen het koor als het domein van de geestelijken en het schip als publieke ruimte, zo ook in de Cunerakerk in Rhenen. Het natuurstenen doksaal werd kort na 1550 gebouwd en kent bijzonder rijk beeldhouwwerk in renaissancestijl. De zestiende-eeuwse ornamentiek en beeldtaal was voor de kerkgangers en pelgrims uit die tijd goed te begrijpen, maar de hedendaagse bezoeker heeft duiding nodig. Hoe zijn de acht deugden te herkennen? Wat betekenen de zes beelden van mannen en vrouwen in verschillende levensfases boven de zuilen van het doksaal?

Tijdens de Reformatie werden vele kerken ontdaan van hun middeleeuwse interieurstukken en kunstwerken. Het doksaal van de Cunerakerk ontsnapte aan de Beeldenstorm en is bijna geheel bewaard gebleven. Daarmee neemt het Rhenense doksaal in Nederland een unieke positie in. Wel werden de balustradereliëfs in 1580 heel precies weggehakt. Dit gebeurde echter niet zo grondig dat er van de zes horizontale reliëfs geen reconstructie kon worden gemaakt. In Het doksaal van de Cunerakerk in Rhenen worden de reliëfs op een overtuigende manier geïdentificeerd als verhalen uit het Oude Testament, die naadloos passen in de rest van het beeldprogramma van het doksaal.

Gelet op de kwaliteit van het beeldhouwwerk, de compleetheid van het iconografisch programma en de geschiedenis van het monument verdient het doksaal de aandacht die het tot dusverre niet kreeg. Dit prachtig geïllustreerde boek laat u kennis maken met een uniek kunstwerk uit de renaissance.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Beschermd door steen. De stadsmuren van Rhenen

Beschermd door steen. De stadsmuren van Rhenen

Maas, Toine en Jan Vredenberg (red.)

€ 29.95


Rhenen. 750 jaar stad. Symposium 28 maart 2008

Rhenen. 750 jaar stad. Symposium 28 maart 2008

Groningen, C.L. van, P.H.D. Leupen en E.R.M. Taverne

€ 14.95