Het oude Land van Aalburg. Een cultuurhistorische fietstochtCultuurhistorische fietsroute32 km
€ 9.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-94-6148-011-8
druk: april 2012
13 x 21 cm - 72 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

Het oude Land van Aalburg. Een cultuurhistorische fietstocht

Hendriks, J.

Uitgave in samenwerking met: Regio West-Brabant

Aalburg is een gemeente in het Land van Heusden en Altena, in het noorden van Noord-Brabant. Deze fietstocht leidt u door een eeuwenoud rivierenlandschap, waarvan de geschiedenis al begint in de steentijd en via de Romeinse tijd en de middeleeuwen doorloopt tot het heden.

Het beginpunt van de erfgoedroute is Heusden, een kleine vesting aan de Bergsche Maas. In dit schilderachtige stadje zijn de gerestaureerde verdedigingswerken en de resten van een mottekasteel te bekijken. De fietstocht vervolgt door een aantrekkelijk land met bomenlanen, dijken en polderwegen met uitgestrekte vergezichten. Fietsend langs historische dorpjes, zoals Drongelen, Meeuwen, Bayloniënbroek, Eethen en Genderen, zult u kennis maken met de zichtbare en onzichtbare sporen van het verleden.

De strijd tegen het water heeft in dit rivierengebied, omringd door de Afgedamde Maas en de Bergsche Maas, altijd een belangrijke rol gespeeld. Overstromingsrampen zoals de Sint Elisabethsvloed hebben ervoor gezorgd dat mensen zich goed gewapend hebben tegen het water. Onderweg zult u dan ook verschillende sluizen, veren, dijken en watermolens aantreffen. Opvallend is de protestantse inslag van dit gebied in het overwegend rooms-katholieke Noord-Brabant. De kerkjes die u op de route tegenkomt zijn dan ook meestal hervormd. Via het idyllische dorpje Aalburg fietst u over de dijk weer terug naar Heusden.

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht door de omgeving van Aalburg laat u kennismaken met de schoonheid van het landschap en de historische hoogtepunten van dit rivierengebied.

Anderen bekeken ook deze fietsroutes, wandelroutes en boeken:

Dussen. Een cultuurhistorische fietstocht

Dussen. Een cultuurhistorische fietstocht
(38 km)

Hendriks, Johan

€ 9.95


Aalten-Bredevoort. Een cultuurhistorische fietstocht

Aalten-Bredevoort. Een cultuurhistorische fietstocht
(38 km)

Hoekstra, Anna Rens en Dewi van Veldhuizen

€ 9.95