Uitgeverij Matrijs
Lange Nieuwstraat 12
3512 PH Utrecht
E
T 030 234 31 48
Geen verzendkosten boven euro 20
Ik geef mij op voor de nieuwsbrief van Matrijs
Email

Huis der Provincie. Het ‘kasteel’ op de Markt in Arnhem

€ 9.95   (verzendkosten: € 2.49)
ISBN: 978-90-5345-346-9
druk: januari 2008
17 x 24 cm - 64 blz.
genaaid gebrocheerd

Huis der Provincie. Het ‘kasteel’ op de Markt in Arnhem

Roelofs, B.

Arnhemse Monumentenreeks nr. 20
Uitgave in samenwerking met: Stichting Monuscript

Er zijn in Nederland tien provinciehuizen, een gouvernementsgebouw en één Huis der Provincie. Het laatste staat in Arnhem en huisvest het provinciaal bestuur èn Provinciale Staten van Gelderland. Het huis is niet alleen bestuursgebouw, het is tevens een ‘huiskamer’ van Gelderse instanties.

Bij de opening in 1954 was het Huis der Provincie het eerste Nederlandse provinciehuis dat geen rijksgebouw was, maar grotendeels werd gerealiseerd met eigen geldmiddelen en naar eigen smaak en inzicht. De bouwcommissie had destijds een hoog ambitieniveau. Dat de hoge ambities zijn bewaarheid, is bevestigd door de aanwijzing in 1996 tot gemeentelijk monument en in 2007 tot rijks-monument.

Naast de architectonische kwaliteiten van het gebouw is er de rijkdom aan kunst en kunstnijverheid. In het gebouw zien we kostbaar materiaal-gebruik, siermetselwerk, betonreliëfs, mozaïeken, beeldhouwwerken en wandtapijten. Enkele malen hebben er verbouwingen van het Huis der Provincie plaatsgevonden. Het is steeds een waardig monument gebleven.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Arnhem in de twintigste eeuwArnhem in de twintigste eeuw
(reeks nr. 03)

Meurs, M.H. van e.a. (red.)

€ 34.95


Langs lunchrooms en luxezaken. Historische winkels in de binnenstad van ArnhemLangs lunchrooms en luxezaken. Historische winkels in de binnenstad van Arnhem
(reeks nr. 21)

Frank, C.J.B.P.

€ 9.95


Heijenoord en Lombok. Van landgoed tot stadsuitbreiding in ArnhemHeijenoord en Lombok. Van landgoed tot stadsuitbreiding in Arnhem
(reeks nr. 16)

Vredenberg, J.

Uitverkocht