Langs lunchrooms en luxezaken. Historische winkels in de binnenstad van Arnhem
€ 12.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-90-5345-361-2
druk: juni 2008
17 x 24 cm - 64 blz.
genaaid gebrocheerd

Langs lunchrooms en luxezaken. Historische winkels in de binnenstad van Arnhem

Frank, C.J.B.P.

Arnhemse Monumentenreeks nr. 21
Uitgave in samenwerking met: Stichting Monuscript

De Arnhemse binnenstad is sinds mensenheugenis het domein van talloze winkeliers en hun klanten. Honderden winkels telt het stadshart, van kleine speciaalzaken tot grote warenhuizen. Tot het begin van de negentiende eeuw speelde het "winkelen" zich af op de markten. Geleidelijk verplaatste de handel zich van buiten naar binnen. Rond 1850 was de binnenstad een drukbezocht winkelcentrum geworden.

Het succes van Arnhem als winkelstad was groot. Tussen circa 1830 en 1870 hadden veel welgestelde families zich in Arnhem gevestigd. Eind negentiende eeuw streefde het gemeentebestuur ernaar om de stad verder te ontwikkelen als luxe woonplaats. Dit streven slaagde maar matig. Het Arnhemse stadscentrum groeide desondanks uit tot een winkelgebied van bovenlokale allure.

Uit deze vroege jaren, maar ook uit latere perioden zijn veel winkelpuien bewaard gebleven. Er zijn nog etalages met houten omlijstingen te zien, maar ook moderne puien uit de jaren van de wederopbouw. Sommige winkelpanden vallen op door hun gevels en torens boven de puien.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Arnhem in de twintigste eeuw

Arnhem in de twintigste eeuw

Meurs, M.H. van e.a. (red.)

Uitverkocht