Machtig en dienstbaar. De Bredase elite tussen 1350 en 1550
€ 19.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-90-5345-503-6
druk: december 2015
21 x 21 cm - 96 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

Inkijkexemplaar:

Machtig en dienstbaar. De Bredase elite tussen 1350 en 1550

Vink, Ester

Uitgave in samenwerking met: Stichting Jacques H. van Hooydonk, Geschiedkundige Kring ‘De Oranjeboom’

Stelt u zich eens voor: we stappen het Breda in de tijd van het schilderij op de voorkant van dit boek. Wat zou daar het meest opvallen? Natuurlijk, heel andere gebouwen, de vele bedrijvigheid in de buitenlucht, de stank en het vuil. Wat ook veel indruk zal maken is de overduidelijke kloof tussen degenen die het goed voor elkaar hadden en de armoedzaaiers. Een kloof die in de middeleeuwen dieper was dan in onze tijd. De vaak kleurrijke pracht en praal van de weldoorvoede elite stond lijnrecht tegenover de fletse armoede van het nederige volk, dat op een karig dieet leefde.

Deze tegenstelling was in het Breda uit de vijftiende en zestiende eeuw alom aanwezig. De stad was destijds een echte hofstad, waar een zelfbewuste bovenlaag de dienst uitmaakte.

Over die machtige, maar ook dienende elite in Breda gaat het in dit boek. Dat we tegenwoordig zoveel weten over de elite van Breda is te danken aan het minutieuze onderzoek van een lokale historicus, de in 1999 overleden Jac. van Hooydonk. Machtig en dienstbaar. De Bredase elite tussen 1400 en 1550 is aan hem opgedragen.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Opgravingen in Bergen op Zoom

Opgravingen in Bergen op Zoom

Vermunt, M.J.A. en H.L.A. van der Kallen

€ 24.95