Maurik. Een cultuurhistorische fietstochtCultuurhistorische fietsroute35 km
€ 9.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-94-6148-010-1
druk: februari 2012
13 x 21 cm - 72 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

Maurik. Een cultuurhistorische fietstocht

Steehouwer, K.J.

Uitgave in samenwerking met: Gemeente Buren, Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Het landschap rond het Betuwse dorp Maurik is sterk bepaald door de aanwezigheid van de rivieren de Lek en de Nederrijn. Het dorp en zijn omgeving kennen een zeer lange bewoningsgeschiedenis, die begint bij prehistorische woonstalhuizen en via Romeinse castella en negentiende-eeuwse t-boerderijen doorloopt tot het heden.

De erfgoedroute begint in Maurik, waar verschillende historische kerken en het moderne gemeentehuis de architectonische hoogtepunten vormen. Op deze plek stond in de Romeinse tijd al het belangrijke castellum Mannaricium, dat deel uitmaakte van de grens van het Romeinse Rijk. Tijdens de fietstocht zult u driemaal een rode draad door de cultuurhistorie van deze streek volgen: eerst doet u via een rondje Rijswijk het verdwenen Dorestad aan, de belangrijkste stad van de vroege middeleeuwen. Daarna volgt u de middeleeuwse Rijn, om tenslotte via de loop van de Romeinse limesweg naar Maurik terug te keren. Onderweg zult u opvallend veel kleine kastelen en omgrachte plaatsen tegenkomen, maar ook historische dorpjes, boerderijen en fabrieken. Fietsend over dijken, langs dijkhuizen, veerdiensten en watermolens, zult u kennis maken met de manier waarop mensen in deze streek door de eeuwen heen geprobeerd hebben met het water te leven.

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht door de omgeving van Maurik biedt u een van de gevarieerde fietsroutes die u langs prachtige natuurgebieden en historische hoogtepunten leidt. De route vormt een tweeluik met Buren. Een cultuurhistorische fietstocht.

Anderen bekeken ook deze fietsroutes, wandelroutes en boeken:

Buren. Een cultuurhistorische fietstocht

Buren. Een cultuurhistorische fietstocht
(35 km)

Steehouwer, K.J.

€ 9.95


Lith. Een cultuurhistorische fietstocht

Lith. Een cultuurhistorische fietstocht
(33 km)

Koeveringe, Yuri van

€ 9.95


Oss. Een cultuurhistorische fietstocht

Oss. Een cultuurhistorische fietstocht
(33 km)

Koeveringe, Y. van

€ 9.95