Uitgeverij Matrijs
Lange Nieuwstraat 12
3512 PH Utrecht
E
T 030 234 31 48
Geen verzendkosten boven euro 20

Nehalennia van Domburg. Geschiedenis van de stenen monumenten

€ 29.95   (incl. verzendkosten)
ISBN: 978-90-5345-463-3
druk: februari 2013 (twee banden)
21 x 28 cm - 287 blz.
genaaid gebrocheerd

Nehalennia van Domburg. Geschiedenis van de stenen monumenten

Stuart, P.

De godin Nehalennia is bekend sinds 5 januari 1647, toen op het strand bij Domburg stenen monumenten werden gevonden met Latijnse inscripties, waar voor het eerst haar naam in stond. Deze monumenten werden opgeslagen in de kerk van het stadje. Kort daarna kwamen er nog meer voor de dag en later nog enkele, maar sommige zijn weer spoorloos verdwenen of verwoest door brand in de Domburgse kerk in 1848.

Gelukkig waren er in 1647 tekeningen gemaakt van de stenen, bestemd voor humanist Constantijn Huygens, die rechtens eigenaar was van alle strandvondsten door zijn functie als ambachtsheer van de stad Domburg. Kort daarop verscheen een boek met gravures, en in 1650 een verhandeling over alles wat tot dan toe was gevonden. Nog een eeuw later werd een nieuwe publicatie voorbereid die nooit voltooid is, maar waarvan wel het manuscript en talloze afbeeldingen bewaard zijn gebleven. Tenslotte verschenen in 1845 en 1955 nog publicaties met respectievelijk uitgebreide beschrijvingen en foto`s van de nog bestaande stenen.

Nehalennia van Domburg. Geschiedenis van de stenen monumenten, dat bestaat uit een tekstband en een band met afbeeldingen, brengt voor het eerst al het gevondene bij elkaar. Beschrijvingen en commentaren uit afgelopen eeuwen zijn geciteerd en voorzien van zoveel mogelijk foto`s van wat er nog overgebleven is van oude monumenten.

Anderen bekeken ook deze boeken:

De Kop van Schouwen onder het zand. Duizend jaar duinvorming en duingebruik op een Zeeuws eilandDe Kop van Schouwen onder het zand. Duizend jaar duinvorming en duingebruik op een Zeeuws eiland

Beekman, F.

€ 34.95


Een Bataafse gemeenschap in de wereld van het Romeinse rijk. Opgravingen te Tiel-PassewaaijEen Bataafse gemeenschap in de wereld van het Romeinse rijk. Opgravingen te Tiel-Passewaaij

Roymans, N., T. Derks en S. Heeren (red.)

€ 34.95


Breekbaar verleden. Romeins glas in de Lage LandenBreekbaar verleden. Romeins glas in de Lage Landen

Dries, F.M.A. van den

Uitverkocht