ACTIE ARCHEOLOGIE
Uitgeverij Matrijs
Lange Nieuwstraat 12
3512 PH Utrecht
E
T 030 234 31 48
Geen verzendkosten boven euro 20
Ik geef mij op voor de nieuwsbrief van Matrijs
Email

Poken en stoken, brouwen en kokenActie  
archeologie  

€ 9.95
Ontvang een gratis boek bij twee archeologie-actieboeken!

ISBN: 978-90-5345-004-8
druk: januari 2008
17 x 24 cm - 272 blz.
genaaid gebrocheerd

Poken en stoken, brouwen en koken

Aleike van de Venne

Overal in de middeleeuwse stad bruiste het van de ambachtelijke activiteiten. In de moderne stad zijn de bakkers en brouwers nagenoeg verdwenen. Bij archeologisch onderzoek in de steden komen de werkplaatsen van deze ambachtslieden echter weer tevoorschijn. De ovens en fornuizen waarin het vuur werd opgepookt, de ketels werden heet gestookt en de brouwsels aan de kook werden gebracht, vormen de tastbare resten van dit verleden.

In deze publicatie worden 100 ovens uit 24 Nederlandse steden, ooit gebouwd voor bierbrouwen, broodbakken, verven, zeep- en zoutzieden en het maken van kaarsen, op een systematische manier beschreven. Het geeft inzicht in de middeleeuwse technologie en de inrichting van werkplaatsen. Daarnaast laat het de productie en de bereiding zien van de voor het dagelijks leven haast onmisbare drank, etenswaar en materiaal. Tevens worden de historische achtergrond van de verschillende ambachten en de technologische innovaties toegelicht.

Met de opgegraven ovens van Alkmaar tot Zwolle, van Groningen tot Sluis uit de periode 1300-1900 vormt Poken en stoken, brouwen en koken het eerste overzichtswerk van ambachtelijke ovens in Nederland.

Anderen bekeken ook deze boeken:

‘Hertsteen en Cronement’. Haardstenen uit de zestiende en zeventiende eeuw‘Hertsteen en Cronement’. Haardstenen uit de zestiende en zeventiende eeuw
(reeks nr. 02)

Lägers, H.

tot 01 apr 2019
van € 14.95 voor
€ 7.95Breekbaar verleden. Romeins glas in de Lage LandenBreekbaar verleden. Romeins glas in de Lage Landen

Dries, F.M.A. van den


UITVERKOCHT
 


Van penningen en groten. De schatvondst Achter het Verguld Harnas in `s-HertogenboschVan penningen en groten. De schatvondst Achter het Verguld Harnas in `s-Hertogenbosch

Janssen, H. en J. Treling (red.)

tot 01 apr 2019
van € 29.95 voor
€ 14.95