Uitgeverij Matrijs
Lange Nieuwstraat 12
3512 PH Utrecht
Postbus 670
3500 AR Utrecht
T 030 234 31 48
Geen verzendkosten boven euro 20
Ik geef mij op voor de nieuwsbrief van Matrijs
Email
Interesse

St. Pieters- en Bloklandsgasthuis. Zes eeuwen zorg voor ouderen

€ 19.95   (verzendkosten: € 1.95)
ISBN: 978-90-5345-417-6
druk: november 2010
17 x 24 cm - 144 blz.
genaaid

St. Pieters- en Bloklandsgasthuis. Zes eeuwen zorg voor ouderen

Tanke, Y.

Uitgave in samenwerking met: Stichting St. Pieters- en Bloklands Gasthuis

Na ruim zeshonderd jaar verhuist het St. Pieters- en Bloklandsgasthuis van de Amersfoortse binnenstad naar de nieuwbouwwijk Vathorst. Een nieuwe start voor een van de oudste gasthuizen in ons land.

Dit rijk geïllustreerde boek schetst een beeld van het St. Pieters- en Bloklandsgasthuis door de eeuwen heen. Van middeleeuws opvanghuis voor arme zieken tot moderne allround hulpverlener in de ouderenzorg. Daarbij wordt veelvuldig geput uit het omvangrijke historische archief dat maar liefst zes eeuwen omspant.
Het boek vertelt over het strenge gasthuisregiem van weleer. Over de "vader en moeder" die over de gastelingen waken. Over diefstal, dronkenschap en andere uitspattingen. Maar ook over de knechten en meiden die elke dag weer bergen werk verzetten. Over de regenten die het laatste woord hebben en over de regentessen die hiertegen in verzet komen.

Na de Tweede Wereldoorlog volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. De bewoners krijgen steeds meer privacy en comfort, terwijl de zorg in toenemende mate professionaliseert.

Zo gaat het St. Pieters- en Bloklandsgasthuis met de tijd mee. De bewoners verhuizen naar een modern zorgcomplex. Het statige hoofdgebouw uit 1906 en de middeleeuwse mannenzaal en kapel blijven in de binnenstad achter als stille getuigen van lang vervlogen tijden.

Anderen bekeken ook deze boeken:

St.-Elisabeths Gasthuis. Bouwgeschiedenis van een Arnhems ziekenhuisSt.-Elisabeths Gasthuis. Bouwgeschiedenis van een Arnhems ziekenhuis

Hest, J.H.J. van

Uitverkocht


‘Bruit van d’Eem’. Geschiedenis van Amersfoort‘Bruit van d’Eem’. Geschiedenis van Amersfoort

Kemperink R.M. en B.G.J. Elias (red.)

€ 89.95


Ondergronds in het Soesterkwartier. Het geheim van de WesterkerkOndergronds in het Soesterkwartier. Het geheim van de Westerkerk

Kamsteeg, A.

€ 14.95