Van Nellefabriek. Werelderfgoed in glas en staal
€ 24.95   (incl. verzendkosten)
ISBN: 978-90-5345-545-6
druk: januari 2020
22 x 28 cm - 160 blz.
genaaid gebonden met stofomslag

Van Nellefabriek. Werelderfgoed in glas en staal

Willemijn Zwikstra, Suzanne Friskes, Wilma van Giersbergen, Evelijn Hillebrand, Jan Vredenberg

Cultuurhistorische reeks van Werelderfgoed in Nederland nr. 09
Uitgave in samenwerking met: Gemeente Rotterdam

Duizelingwekkende wanden van glas en staal, de iconische rode letters, de karakteristieke transportbruggen en als kroon op dit alles de ‘bonbondoos’ op het dak met een indrukwekkend uitzicht over de stad. De Van Nellefabriek staat in Rotterdam én wereldwijd bekend om haar bijzondere verschijning. Maar naast deze schoonheid heeft de Van Nellefabriek ook een bijzonder verhaal te vertellen.

‘Het mooiste schouwspel van de moderne tijd’. Zo beschreef architect Le Corbusier de Van Nellefabriek in Rotterdam toen hij deze bezocht in 1932. De fabriek werd eind jaren twintig gebouwd als koffie-, thee- en tabaksfabriek om ruimte te bieden aan het snel groeiende bedrijf De Erven de Wed. J. van Nelle. Op initiatief van directeur Kees van der Leeuw ontwierp het Rotterdamse architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt een lichte en ruime fabriek. Zijn keuze voor architectuur die een efficiënte en gezonde werkomgeving bood, zorgde voor een fundamentele verbetering van het leven van de fabrieksarbeiders. Sinds 2014 is de Van Nellefabriek te vinden op de Werelderfgoedlijst.

Van Nellefabriek. Werelderfgoed in glas en staal vertelt het verhaal van dit uitzonderlijke gebouw dat zijn tijd op meerdere fronten ver vooruit was. Het boek beschrijft niet alleen het ontstaan van de fabriek, maar ook het gedachtegoed achter het ontwerp en hoe het complex gebruikt werd. Verder wordt er aandacht besteed aan de recente herbestemming en de toekomstplannen voor het complex.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Erasmus MC. 50 jaar academische gezondheidszorg in Rotterdam

Erasmus MC. 50 jaar academische gezondheidszorg in Rotterdam

Bolt, Timo en Mart van Lieburg

Uitverkocht


De Melkfabriek in Arnhem. Van zuivelindustrie naar wonen, werken en ontspannen

De Melkfabriek in Arnhem. Van zuivelindustrie naar wonen, werken en ontspannen

Martijn Defilet, Evelijn Hillebrand, Jos Lankveld en Jan Vredenberg

€ 12.95