Van heide tot lusthof. Landgoederen in het Renkums beekdal
ISBN: 978-90-5345-460-2
druk: december 2012
Uitverkocht
22 x 28 cm - 336 blz.
genaaid gebonden

Inkijkexemplaar:

Van heide tot lusthof. Landgoederen in het Renkums beekdal

Jansen, Patrick

Uitgave in samenwerking met: Stichting Probos

De landgoederen in het Renkums beekdal hebben een bijzonder rijke historie. Van heide tot lusthof. Landgoederen in het Renkums beekdal neemt de lezer mee op een fictieve wandeling over de landgoederen Oranje Nassau`s Oord, De Keijenberg en Oostereng.

Het boek biedt een bijzondere blik op de geschiedenis van deze landgoederen en brengt recent opgeknapte historische elementen onder de aandacht. Het geeft een inkijkje in bijzondere monumenten, zoals de gedichtsteen op landgoed De Keijenberg. Maar ook alledaagse elementen die in het bos verscholen liggen worden besproken, zoals de kadstenen en de vogeldrinkbakken op Oranje Nassau`s Oord, waar een fascinerend verhaal van wetenschappelijk onderzoek achter zit.

En wat te denken van de enorme vuilstort die onder een fijnsparbos verborgen is. Ook worden schokkende, verassende, ontroerende, grappige en mysterieuze gebeurtenissen uit het verleden beschreven. Het beekdal is tijdens de Tweede Wereldoorlog onder andere de plaats geweest waar het vijfde eskadron huzaren, onder commando van kapitein Martinus Nijhoff, extra lang standhield tegen een Duitse overmacht om de Wageningers voldoende tijd te geven de stad te evacueren. Ook de sporen van een burenvete, een lustmoord en de sage van Grunsfoort passeren de revue.

Van heide tot lusthof. Landgoederen in het Renkums beekdal is het resultaat van vier jaar intensief onderzoek door boshistoricus Patrick Jansen. Het schetst een kleurrijk beeld van wat er zich in het verleden allemaal op de landgoederen heeft afgespeeld, en legt uit waarom het bos er zo uitziet als het nu doet. Aan het boek is een topografische kaart met de locaties van de tientallen beschreven elementen bijgevoegd. Hiermee kunt u zelf een wandeling uitzetten naar de elementen die u graag wilt bezoeken.

Anderen bekeken ook deze boeken: