Weldaad loont. 110 jaar geschiedenis van de Koninklijke Vereniging van Leden der Nederlandse Ridderorden
€ 29.95   (incl. verzendkosten)
ISBN: 978-90-5345-496-1
druk: december 2015
22 x 28 cm - 160 blz.
genaaid gebonden

Inkijkexemplaar:

Weldaad loont. 110 jaar geschiedenis van de Koninklijke Vereniging van Leden der Nederlandse Ridderorden

Dijkstra, Kees-Jan

Uitgave in samenwerking met: Koninklijke Vereniging van Leden der Nederlandse Ridderorden

Weldaad loont neemt de lezer mee terug naar het Nederland van de negentiende eeuw, met duidelijke rangen en standen en een verbindende rol voor het Koninklijk Huis. Het decoratiebeleid van opeenvolgende vorsten wordt besproken, maar ook de spanningen met ministers die dit beleid met zich meebracht.

Een hoofdrol is weggelegd voor koningin-regentes Emma, die het Oranjehuis op een cruciaal moment in de geschiedenis redde. Niet alleen door haar huwelijk met koning Willem III en de geboorte van prinses Wilhelmina in 1880, maar ook met een tactvol regentschap tot haar dochter oud genoeg was om ingehuldigd te worden als koningin.

Dit rijk geïllustreerde boek werpt nieuw licht op een onderbelicht hoofdstuk uit onze geschiedenis, namelijk hoe Emma als ‘Koningin der Weldadigheid’ een prominente rol speelde bij de bestrijding van volksziekte nummer één: tuberculose. Zij was de stuwende kracht achter de oprichting van het eerste grote tbc-sanatorium van ons land. Ook inspireerde ze tot de oprichting in 1902 van een vereniging van gedecoreerden om tbc-patiënten en geridderden ‘in behoeftige omstandigheden’ te ondersteunen. De geschiedenis van deze Vereniging wordt uitgebreid beschreven. Markante bestuursleden worden uitgelicht, evenals de nauwe relaties tussen leden van het Koninklijk Huis en de Vereniging.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Kroondomein Het Loo

Kroondomein Het Loo

Bleumink, H. en J. Neefjes

Uitverkocht