Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

‘Bruit van d‘Eem’. Geschiedenis van Amersfoort

 89,95

Kemperink R.M. en B.G.J. Elias (red.)

Uitgave in samenwerking met: Stichting Historie Amersfoort

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover met stofomslag

Pagina's

988

Verschenen

2009

Uitverkocht

Artikelnummer: 978-90-5345-335-3 Categorieën: , Tag: Product ID: 1073

Beschrijving

Amersfoort kreeg in 1259 het stadsrecht, maar daar ging een lange ontwikkeling aan vooraf. De vroegst bekende vermelding van de naam dateert van 1028, al was toen nog niet van een nederzetting sprake. Amersfoort is geworden tot een middelgrote plaats met een historisch hart en veel economische bedrijvigheid daaromheen. De grootste groei had plaats rond 1900, na de Tweede Wereldoorlog en na 1975 toen Amersfoort werd aangewezen als groeistad.

Geschiedenis van Amersfoort

Deze geschiedenis is globaal in vijf tijdvakken verdeeld: de vroege middeleeuwen tot 1579, 1579-1800, 1800-1890, 1890-1975 en de groeistad-periode vanaf 1975. De begrenzingen van de periodes zijn niet star, voor de kerkgeschiedenis bijvoorbeeld liggen ze anders dan voor de economische ontwikkelingen. Binnen de tijdvakken is de geschiedenis thematisch geordend. In ieder deel komen aan de orde: stad en bevolking, economische en sociale ontwikkelingen, politieke en bestuurlijke ontwikkelingen, kerkgeschiedenis, onderwijs en cultuur.
Wat maakt Amersfoort tot Amersfoort? Deze geschiedenis geeft er antwoord op en verhaalt van tabaksteelt, bier, wollen laken en vette ossen, de jaarmarkten, de aansluiting op het spoorwegnet, de spoorwerkplaats en het garnizoen en de kazernes. Ook aan de zorg voor de armen, de verhoudingen met Holland en Gelre, de Mariaverering en het Mariabeeldje, de Zonnehof, Kamp Amersfoort, het Mondriaanhuis, Museum Flehite, en Amersfoort als Groeistad met de nieuwe wijken met hun bijzondere architectuur is uitgebreid aandacht besteed.

Rijk geïllustreerd historisch overzicht van de stad Amersfoort

‘Bruit van d‘Eem‘. Geschiedenis van Amersfoort biedt de lezer een toegankelijk geschreven en rijk geïllustreerd historisch overzicht van de stad Amersfoort. `Bruit van d`Eem` wordt geleverd in een luxe cassette en bestaat uit twee delen van respectievelijk 544 en 444 pagina`s. Deze beide delen zijn van onschatbare waarde voor iedere inwoner van Amersfoort en tevens voor iedere geïnteresseerde in de geschiedenis van deze `Bruit van d`Eem` – zoals Vondel de stad in 1657 in een gedicht noemde.