Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

De Mieden. Een landschap in de Noordelijke Friese Wouden

Brinkkemper, O. e.a.

Uitgave in samenwerking met: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Extra informatie

Beschrijving

Het landschap van de Noordelijke Friese Wouden is één van de mooiste en best bewaarde historische cultuurlandschappen van ons land. De talrijke elzensingels, pingoruïnes, petgaten en hooilanden kennen bovendien een rijke flora en fauna. Niet voor niets is het gebied vanwege zijn uitzonderlijke cultuurhistorische en ecologische waarden uitgeroepen tot één van onze twintig Nationale Landschappen.

Ondanks de hoge cultuurhistorische en ecologische waarden van dit landschap was het gebied nooit systematisch bestudeerd. Dat geldt in nog sterkere mate voor een belangrijk onderdeel van dit landschap: de zogenaamde “miedengebieden”, uitgestrekte, laaggelegen hooilandgebieden die vanwege hun openheid een markant contrast vormen met het gesloten houtwallen- en elzensingellandschap.

Dit boek geeft een beeld van de Mieden bij Surhuizum, Buitenpost, Twijzel en Zwaagwesteinde. Zowel historische, geografische, archeologische als ecologische aspecten worden nader toegelicht, beschreven en rijk geïllustreerd.