Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

De Oosterbeekse en Doorwerthse beken. Een cultuurhistorische wandelgids

 14,95

Schaafsma, R.

Uitgave in samenwerking met: IVN Zuidwest Veluwezoom

Extra informatie

Uitverkocht

Artikelnummer: 978-90-5345-397-1 Categorieën: , Tags: , Product ID: 1000

Beschrijving

Al eeuwenlang waarderen mensen de beken op de Zuid-Veluwe vanwege hun landschappelijke schoonheid. Deze beken zijn echter niet alleen een lust voor het oog, maar het waren ook lange tijd gebruiksbeken. Hier stonden de watermolens die gebruikt werden voor het malen van graan, het slijpen van messen, het raspen van bieten voor de suiker- en stroopfabriek en de fabricage van papier, buskruit en snuiftabak.

Vanaf de negentiende eeuw werden de beken steeds meer toegepast als parkbeken in de tuinen van verschillende landgoederen. Het idyllische landschap vormde een bron van inspiratie voor veel kunstenaars. Tegenwoordig kunnen we wandelen door de prachtige omgeving van Oosterbeek en Doorwerth met bijzondere planten en dieren, en historische elementen als aangelegde vijvers en watervallen.

Deze wandelgids laat de wandelaar de Oosterbeekse en Doorwerthse beken en het landschap beleven en wijst op de bijzondere details. Cultuurhistorie en natuur gaan hierbij naadloos in elkaar over. Drie wandelroutes worden apart beschreven en zijn als losbladige wandelkaarten bijgevoegd.