Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Erasmus MC. 50 jaar academische gezondheidszorg in Rotterdam

Bolt, Timo en Mart van Lieburg

Uitgave in samenwerking met: Erasmus MC

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

208

Verschenen

2016

Artikelnummer: 978-90-5345-515-9 Categorieën: , , Tags: , Product ID: 1161

Beschrijving

Op 7 oktober 1966 werd de Medische Faculteit Rotterdam geopend. Een lang gekoesterde wens ging hiermee in vervulling. Als sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog streefde een aantal artsen, samen met het gemeentebestuur van Rotterdam, naar de vestiging van een volwaardige universiteit, inclusief medische faculteit, in Rotterdam.
In oktober 1966 was het dan eindelijk zover. De grondleggers dachten echter groter. Uiteindelijk zou een ‘centre for advanced medical care’ moeten verrijzen, dat het medische hart van stad, regio en daarbuiten zou zijn: een top medisch centrum op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg.

Grootste universitair medisch centrum van Nederland

Bouwdecaan Andries Querido pleitte voor synergie tussen deze drie kerntaken van de academische geneeskunde: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs. Deze kerntaken zijn nog steeds te herkennen in de huidige visie van het Erasmus MC. Vijftig jaar na de opening bevindt zich in het hart van Rotterdam het grootste universitair medisch centrum van Nederland, met internationale allure.
Zo werd de eerste harttransplantatie in Nederland in een operatiekamer van het Erasmus MC verricht, kwam de eerste ivf-baby van Nederland in een verloskamer van het Erasmus MC ter wereld en werd het sars-virus in het laboratorium van het Erasmus MC ontrafeld. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de ambitie, gedrevenheid, toewijding en het talent van de betrokken artsen, verpleegkundigen, onderzoekers, bestuurders, docenten en alle andere medische of niet-medische personeelsleden.

Overzicht van en inzicht in de continue vernieuwingsdrang en toekomstgerichtheid van het Erasmus MC

Erasmus MC. 50 jaar academische gezondheidszorg in Rotterdam geeft een overzicht van en inzicht in de continue vernieuwingsdrang en toekomstgerichtheid van het Erasmus MC, en laat over de jaren heen haar bijzondere verbondenheid met de stad Rotterdam en de regio zien. Een enorme dynamiek, van één tussen onderwijs en opleiding, onderzoek en patiëntenzorg, is kenmerkend voor 50 jaar academische geneeskunde in Rotterdam.

Recensie

Erasmus MC. 50 jaar academische gezondheidszorg in Rotterdam is een vlot geschreven boek. Je wordt als het ware in de geschiedenis van het Erasmus MC meegezogen. Het is geen dorre opsomming van feitjes, maar leest als een roman.’ – Reformatorisch Dagblad