Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Monumentengids Lochem

 19,95

Frank, C.J.

Monumenten in Gelderland nr. 08

Uitgave in samenwerking met: Gemeente Lochem

Extra informatie

Afmetingen 17 × 24 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

192

Verschenen

2012

Uitverkocht

Artikelnummer: 978-90-5345-457-2 Categorieën: , Tags: , Product ID: 1054

Beschrijving

Tussen IJssel en Berkel ligt de uitgestrekte plattelandsgemeente Lochem, een lappendeken van historische landschappen, rijk bedeeld met natuurschoon, rivieren en beken, bezaaid met kerkdorpen en buurtschappen, oude enkgronden en lommerrijke landgoederen.

Meer dan duizendjarige geschiedenis

De grootste kern is Lochem, stad sinds 1233, maar van oudsher nauw verbonden met het agrarische ommeland. Het roemrijke verleden weerspiegelt zich in de omgrachte binnenstad en de Gudulakerk met haar meer dan duizendjarige geschiedenis. Eind negentiende eeuw kwam rond Lochem, niet veel later gevolgd door Gorssel en omstreken, het toerisme op gang. Fraaie landschappen, gezonde boslucht en uitstekende accommodaties lokten vele gefortuneerden in de zomermaanden naar het land achter de IJssel. Velen vestigden zich er permanent in aantrekkelijke villa’s en landhuizen, onder meer in nieuwe Lochemse villabuurten en langs de oude lanen rond Gorssel. Ze vormen met de historische boerderijen en de oude kastelen en buitenplaatsen het belangrijkste bouwkundige erfgoed van de gemeente Lochem en zijn ruim vertegenwoordigd op de rijks- en de gemeentelijke monumentenlijst.

Presentatie van de belangrijkste monumenten van Lochem

In de Monumentengids Lochem worden ruim honderd van de belangrijkste monumenten gepresenteerd en ingeleid door thematische verhalen over het ontstaan van de nederzettingen, de boerderij- en de villabouw. Zo nodigt de gids u uit voor een verrassende ontdekkingstocht naar het verleden van deze mooie gemeente!