Erfgoed in Drenthe. Esdorpen en brinken
€ 12.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-94-6148-103-0
druk: januari 2022
17 x 22.5 cm - 64 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

Inkijkexemplaar:

Erfgoed in Drenthe. Esdorpen en brinken

Jan Vredenberg

De Drentse esdorpen zijn ontstaan op de overgang van hoge zandgronden naar natte graslanden. Op de zandgrond lag een akkercomplex, de es, en op de lagere, natte gronden bevonden zich weiden en hooilanden. Schapen graasden op gemeenschappelijke heidegronden. Veel esdorpen hadden ook een brink, een plek waar koeien en schapen ’s avonds en ’s ochtends bijeen werden gedreven en waar markten werden gehouden.

Veel Drentse plaatsen hebben een oorsprong als esdorp, al is deze geschiedenis niet altijd meteen zichtbaar. Maar wie er eenmaal op let, herkent steeds meer: brinken en boerderijen in het dorp en bolle akkercomplexen op de hogere gronden net buiten de bebouwing. De beschreven dorpen # en één stad # hebben allemaal elementen die herinneren aan dat verleden.

Erfgoed in Drenthe. Esdorpen en brinken biedt een rijk geïllustreerd cultuurhistorisch overzicht, met aandacht voor de veelzijdige geschiedenis van dit Drentse erfgoed, maar met de focus op wat er vandaag de dag nog te bewonderen valt. Hierdoor vormt het boek een ideaal startpunt voor een eigen verkenning van deze historische dorpen, want met kennis zie je meer!

Anderen bekeken ook deze boeken: