Uitgeverij Matrijs
Lange Nieuwstraat 12
3512 PH Utrecht
E
T 030 234 31 48
Geen verzendkosten boven euro 20

Klarendal en het Luthers Hofje. Arnhems eerste volkswijk

€ 9.95   (verzendkosten: € 2.49)
ISBN: 978-90-5345-420-6
druk: november 2010
17 x 24 cm - 64 blz.
genaaid gebrocheerd

Klarendal en het Luthers Hofje. Arnhems eerste volkswijk

Vredenberg, J.

Arnhemse Monumentenreeks nr. 24
Uitgave in samenwerking met: Stichting Monuscript

Klarendal is vanouds een volkswijk, met veel sociale woningen, winkels, scholen en kerken. De wijk is bekend om de negentiende-eeuwse volkswoningbouw, de molen en het Modekwartier, maar ook om problemen met drugsoverlast en sanering. Deze eerste stadsuitbreiding buiten Arnhems muren ontstond als gevolg van de grote toestroom van arbeiders in de negentiende eeuw.

De bebouwing is vanaf omstreeks 1830 geleidelijk gegroeid van de Velperpoort naar het noordoosten langs de Hommelseweg, Klarendalseweg en de Rosendaalsestraat, die toen nog Rosendaalseweg heette. In de jaren vijftig en zestig van de negentiende eeuw ontstonden de eerste initiatieven van charitatieve, kerkelijke instellingen voor een betere huisvesting van arbeiders. Deze woningbouw moest een tegenwicht bieden aan de goedkope speculatieve bouw, die leidde tot ongezonde sloppenwijken.

Het Luthers Hofje, dat in 1860 verrees aan de Hommelseweg, was zo’n project. In 2010 bestaat het Luthers Hofje 150 jaar. Dit jubileum was aanleiding een publicatie te maken over Klarendals architectuur en stedenbouw, met daarin een belangrijke plaats voor dit hofje.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Arnhem-Zuid. De ontwikkeling van een stadsdeelArnhem-Zuid. De ontwikkeling van een stadsdeel
(reeks nr. 25)

Wentink, H.

€ 9.95


Watermonumenten. Beken, bruggen, dijken en gemalen in ArnhemWatermonumenten. Beken, bruggen, dijken en gemalen in Arnhem
(reeks nr. 23)

Burgers, T.

€ 9.95


De Burgemeesterswijk. Wonen op stand bij Park Sonsbeek in ArnhemDe Burgemeesterswijk. Wonen op stand bij Park Sonsbeek in Arnhem
(reeks nr. 19)

Crone, C.F.A. en J. Vredenberg

Uitverkocht