St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Meer dan zes eeuwen zorg voor ouderen
€ 19.95   (verzendkosten: € 2.99)
ISBN: 978-90-5345-535-7
druk: november 2010, geheel herziene druk 2018
17 x 24 cm - 160 blz.
genaaid gebonden

Inkijkexemplaar:

St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Meer dan zes eeuwen zorg voor ouderen

Yvonne Tanke

Uitgave in samenwerking met: Stichting Vrienden van St. Pieters en Bloklands Gasthuis

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort bestaat 625 jaar en is daarmee een van de oudste, nog bestaande, zelfstandige gasthuizen in Europa. Dit rijk geïllustreerde boek schetst een beeld van het gasthuis door de eeuwen heen. Van middeleeuws opvanghuis voor arme zieken tot moderne allround hulpverlener in de ouderenzorg. Daarbij word veelvuldig geput uit het omvangrijke historische archief dat maar liefst zes eeuwen omspant.

Het boek vertelt over het strenge gasthuisregiem van weleer. Over de ‘vader en moeder’ die over de gastelingen waken. Over diefstal, dronkenschap en andere uitspattingen. Maar ook over de knechten en meiden die elke dag weer bergen werk verzetten. Over de regenten die het laatste woord hebben en over de regentessen die hiertegen in verzet komen. Na de Tweede Wereldoorlog volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. De bewoners krijgen steeds meer privacy en comfort, terwijl de zorg in toenemende mate professionaliseert.

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis gaat met de tijd mee. In de nieuwbouwwijk Vathorst wordt een gloednieuw zorgcomplex geopend en het oude gasthuis in de Amersfoortse binnenstad opent na een ingrijpende renovatie opnieuw zijn deuren. Het unieke culturele erfgoed, waaronder de middeleeuwse mannenzaal en kapel, is behouden gebleven en toegankelijk gemaakt voor publiek.

Anderen bekeken ook deze boeken:

‘Bruit van d‘Eem‘. Geschiedenis van Amersfoort

‘Bruit van d‘Eem‘. Geschiedenis van Amersfoort

Kemperink R.M. en B.G.J. Elias (red.)

Uitverkocht