Vorstelijk verzameld. De foto’s van de Duitse keizer Wilhelm II
€ 29.95   (incl. verzendkosten)
ISBN: 978-90-5345-559-3
druk: oktober 2020
24 x 30 cm - 232 blz.
genaaid gebonden

Inkijkexemplaar:

Vorstelijk verzameld. De foto’s van de Duitse keizer Wilhelm II

Liesbeth Ruitenberg

Uitgave in samenwerking met: Museum Huis Doorn

In mei 1920 betrok de Duitse ex-keizer Wilhelm II het door hem aangekochte Huis Doorn om daar zijn resterende leven, tot 1941, in ballingschap door te brengen. Hij nam 64 treinwagons aan inboedel met zich mee. Onder deze inboedel bevonden zich duizenden foto’s, gemaakt in de periode tussen 1845 en 1919. In Doorn werd zijn collectie aangevuld met foto’s gemaakt in zijn ballingsoord en foto’s die hem als geschenken werden toegezonden. Na het overlijden van de keizer bleven de meeste van deze foto’s, conform een bepaling in zijn testament, in Huis Doorn, dat niet veel later werd opengesteld als museum.

Lange tijd leidden de foto’s een sluimerend bestaan in dozen en albums, niet bekend bij het publiek en voor het grootste deel zelfs niet bij de medewerkers van het museum. Pas toen eind jaren negentig werd begonnen met inventarisatie, werd duidelijk dat het hier om een zeer unieke collectie gaat, bestaande uit meer dan 13.000 foto’s.

Vorstelijk verzameld. De foto’s van de Duitse keizer Wilhelm II laat een overzicht zien van deze bijzondere collectie. De foto’s vertellen het verhaal van het leven van een negentiende-eeuwse vorst: hoe hij woonde, werkte en reisde. En tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn troepen achterna reisde om uiteindelijk zijn leven als balling in Doorn te slijten. Tenslotte geven de foto’s, die bijna een eeuw beslaan, een uniek inzicht in de ontwikkeling van de fotografie, met een grote verscheidenheid aan technieken en voorbeelden van zeldzame historische fotografische procedés.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Buitenplaatsen op de Utrechtse Heuvelrug

Buitenplaatsen op de Utrechtse Heuvelrug

Van Rooij-van Wijngaarden, Anne

€ 19.95