Willem A. Maas. Leven en werk van een Utrechts architect
€ 29.95   (incl. verzendkosten)
ISBN: 978-90-5345-415-2
druk: juli 2011
22 x 28 cm - 160 blz.
genaaid gebonden

Willem A. Maas. Leven en werk van een Utrechts architect

Thoor, M.T. van (red.)

Uitgave in samenwerking met: Stichting Behoud Erfgoed Architect W.A. Maas

Willem Arnoldus Maas (1897-1950) was een modern, technisch en vernieuwend architect die leefde en werkte in Utrecht. Net als veel van zijn tijdgenoten streefde hij naar licht, lucht en ruimte in de architectuur. Gebouwen dienden volgens hem functioneel, praktisch en flexibel te zijn. Zo ontwikkelde Willem Maas voor een Utrechtse openluchtschool een ingenieus klap- en schuifwandensysteem, het ‘systeem Maas’, waarmee een ruimte flexibel kon worden ingedeeld. In zijn ziekenhuizen en sanatoria paste hij varianten van dit systeem toe. Dit innovatieve ontwerp bracht hem nationale en internationale roem.

In de jaren van het interbellum stond Willem Maas midden in het Utrechtse culturele leven. Hij was overtuigd katholiek en maatschappelijk en sociaal geëngageerd. Maas stond aan de wieg van het vooruitstrevende katholieke tijdschrift De Gemeenschap waarbij ook niet-katholieken, zoals Gerrit Rietveld, een tijdlang betrokken waren.

In dit boek staan leven en werk van Willem Maas centraal. Naast stilistische, typologische en technische aspecten van zijn ontwerpen, komen Maas’ gedachten over architectuur, maatschappij en politiek aan bod. Willem Maas’ overtuigingen en werk maken duidelijk dat hij een plaats verdient in de geschiedenis van de moderne Nederlandse architectuur.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Het Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis

Zijl, I. van en B. Mulder

€ 24.95


Utrecht in steen. Historische bouwstenen in de binnenstad

Utrecht in steen. Historische bouwstenen in de binnenstad

Dubelaar, W., T.G. Nijland en H.J. Tolboom

Uitverkocht