Architecten in Arnhem, Oosterbeek en Velp. Ontwerpers van gebouwen, stedelijke ruimte en landschap
ISBN: 978-90-5345-554-8
druk: maart 2020
Uitverkocht
22 x 28 cm - 320 blz.
genaaid gebonden

Inkijkexemplaar:

Architecten in Arnhem, Oosterbeek en Velp. Ontwerpers van gebouwen, stedelijke ruimte en landschap

Cécile Schulte-van Wersch, Tineke Seebach, Jan Vredenberg, André C.S. Wolters van der Weij

Uitgave in samenwerking met: Stichting Geschiedschrijving Arnhem

Arnhem en de aangrenzende dorpen Oosterbeek en Velp hebben een rijke geschiedenis op architectonisch en stedenbouwkundig gebied. De Veluwezoom heeft door de eeuwen heen een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend op welgestelden. Landhuizen en buitenplaatsen getuigen hier nog van. Als provinciehoofdstad en regionaal centrum maakte Arnhem na het slechten van de vestingwerken in de negentiende eeuw ingrijpende veranderingen door.

De stad groeide en ook Velp en Oosterbeek kwamen tot ontwikkeling met villaparken en toerisme. Van het ‘Haagje van het Oosten’ ontwikkelde Arnhem zich tot een moderne woon- en werkstad met vooruitstrevende projecten op het gebied van volkshuisvesting, moderne schoolgebouwen en de aanleg van industrieterreinen. Ook werden er markante kantoren en rijk versierde cultuurgebouwen ontworpen. De Tweede Wereldoorlog had met de Slag om Arnhem en de daaropvolgende periode van evacuatie en plundering grote gevolgen voor de architectuur van Arnhem, Oosterbeek en Velp. Bij de wederopbouw streden traditionalistische en modernistische opvattingen om de voorrang.

In dit boek staan de ontwerpers van de gebouwde omgeving centraal: de architecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten uit Arnhem, Oosterbeek en Velp. De beschreven periode loopt van de achttiende eeuw, vanaf de eerste architecten die we bij naam kennen, tot het jaar 1965, toen de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog werd afgerond. De beeldbepalende architecten worden uitgelicht in een biografie en de meest opvallende en bijzondere gebouwen worden uitgebreid beschreven en getoond.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Inleiding in de bouwhistorie. Opmeten en onderzoeken van oude gebouwen

Inleiding in de bouwhistorie. Opmeten en onderzoeken van oude gebouwen

Stenvert, R. en G. van Tussenbroek (red.)

Uitverkocht


Arnhem in de twintigste eeuw

Arnhem in de twintigste eeuw

Meurs, M.H. van e.a. (red.)

Uitverkocht