Uitgeverij Matrijs
Lange Nieuwstraat 12
3512 PH Utrecht
E
T 030 234 31 48
Geen verzendkosten boven euro 20

De Oude Sluis in Vreeswijk. Een waterstaatkundig monument

€ 17.95   (verzendkosten: € 2.49)
ISBN: 978-90-5345-132-8
druk: november 1998
17 x 24 cm - 256 blz.
genaaid gebrocheerd

De Oude Sluis in Vreeswijk. Een waterstaatkundig monument

Dam, H.

Uitgave in samenwerking met: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

De Oude Sluis in het centrum van Nieuwegein-Vreeswijk was vanaf de veertiende eeuw voor de stad Utrecht van groot belang. De sluis is zelfs eens "de sleutel van Utrecht" genoemd. Bleven de sluisdeuren gesloten dan kon vers water uit de Lek de stad niet bereiken. Het grachtwater, dat tevens als drinkwater diende, vervuilde. De Vreeswijkse sluis zorgde er juist voor dat de Utrechtse grachten regelmatig werden doorgespoeld.

Daarnaast was de sluis belangrijk voor het schutten van schepen richting Utrecht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Utrechtse stadsbestuur ooit de helft van het jaarbudget gebruikte om de sluis in goede staat te houden.

De Oude Sluis in Vreeswijk is een waterstaatkundig monument dat eerst onlangs door Utrecht in beheer is overgedragen aan het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Historische sluizen en stuwen. Waardering en instandhoudingHistorische sluizen en stuwen. Waardering en instandhouding

Arends, G.J.

Uitverkocht


Sluizen en gemalen in het Noordzeekanaal. Anderhalve eeuw ontwerpen, bouwen en vernieuwenSluizen en gemalen in het Noordzeekanaal. Anderhalve eeuw ontwerpen, bouwen en vernieuwen

Arends, G.J.

Uitverkocht


Utrechts water. 1000 jaar waterbeheer in de Stichtse RijnlandenUtrechts water. 1000 jaar waterbeheer in de Stichtse Rijnlanden

Haartsen, A.

€ 22.95