De levensweg van Martinus van Tours. Volgens Sulpicius Severus en Gregorius van Tours
€ 24.95   (incl. verzendkosten)
ISBN: 978-90-5345-596-8
druk: november 2023
17 x 24 cm - 160 blz.
genaaid gebonden

Inkijkexemplaar:

De levensweg van Martinus van Tours. Volgens Sulpicius Severus en Gregorius van Tours

Ton Meijers

Hij is zichtbaar op de windwijzer van de Utrechtse Domtoren, in het stadswapen en het straatbeeld, vaak teruggebracht tot dat ene beeld: Martinus, die als soldaat van het Romeinse leger bij de stadspoort van Amiens zijn mantel doorsnijdt en de helft ervan aan een bedelaar geeft. Het is echter maar een van de vele gebeurtenissen op een levensweg die langs vele wonderen leidt.

In 396, het op één na laatste levensjaar van Martinus, verscheen Het leven van Martinus van de hand van schrijver en retoricus Sulpicius Severus (circa 360- 420). Het vertelt over de jeugd van Martinus en over zijn leven als soldaat in het Romeinse leger, hoe hij monnik werd en later als bisschop van Tours werd aangesteld. Maar bovenal vertelt het van de wonderen die Martinus verrichtte, de genezingen en uitdrijvingen. Deze eerste levensbeschrijving van een heilige in het Westen laat zich lezen als een heldenepos, waar geen onverschrokken krijgsheer centraal staat, maar een bisschop, die zich met succes tegen het kwaad verzet.

De levensweg van Martinus van Tours toont een inzichtelijk en rijk geïllustreerd portret van een wonderbaarlijke heilige, die talloze levens kruiste en nog altijd een voorbeeld vormt voor velen. Enkele teksten van de hand van Gregorius van Tours (538-594) vullen het levensverhaal van Martinus aan, om zo tot een volledig beeld te komen van de man achter het mantelwonder.

Anderen bekeken ook deze boeken:

De Utrechtse Catharinakerk

De Utrechtse Catharinakerk

Casper Staal en Ton Meijers

€ 29.95


Sint-Maarten in Utrecht. Sporen van een beschermheilige

Sint-Maarten in Utrecht. Sporen van een beschermheilige

Chris van Deventer (†) en René de Kam

€ 12.95


Sint Maarten. Een levende legende

Sint Maarten. Een levende legende

Bongers, N., Helm, A., Peeters, J. en N. Stolk

€ 12.95