Uitgeverij Matrijs
Lange Nieuwstraat 12
3512 PH Utrecht
E
T 030 234 31 48
Geen verzendkosten boven euro 20

Elderveld. Een nieuwe Arnhemse wijk op oude grond

€ 9.95   (verzendkosten: € 2.49)
ISBN: 978-90-5345-494-7
druk: juni 2015
17 x 24 cm - 64 blz.
genaaid gebrocheerd

Elderveld. Een nieuwe Arnhemse wijk op oude grond

Kleijn, F.X.M. e.a.

Arnhemse Monumentenreeks nr. 30
Uitgave in samenwerking met: Stichting Monuscript

Arnhem kent sinds 1935 een groeiend aantal wijken ten zuiden van de Nederrijn. In deze publicatie wordt aandacht besteed aan één van deze wijken, Elderveld. Een wijk die in de jaren zeventig gebouwd is op grond die eeuwenlang agrarisch gebied was. Door de komst van de uitbreiding van Arnhem is een oud cultuurlandschap en de daaraan verbonden manier van leven voorgoed verdwenen.

Wat de nieuw aangelegde wijk kenmerkt, is een grillig patroon van bouwstijlen als een ‘lappendeken’. Bijzonder is dat de bebouwing doorsneden wordt door groene zones met veel water. De wijk biedt daardoor niet het aanzien van gesloten bouwblokken. Omdat de buurten grotendeels in laagbouw zijn uitgevoerd, wordt de ervaring van licht en ruimte versterkt. Dit blijkt mede bepalend voor de kwaliteit van wonen.

Elderveld heeft een duidelijk centrum gesitueerd op de kruising van de belangrijkste nieuwe verkeersader, de Hollandweg, en een oude verbindingsweg van het voormalig agrarisch gebied, de Elderhofseweg (voorheen Middelweg). Dit middelpunt van de wijk bestaat uit een winkelcentrum, een medisch centrum, een sporthalcomplex en een ouderencentrum. De wijk heeft een bloeiende wijkorganisatie en een divers verenigingsleven.

In deze publicatie komen al deze aspecten van Elderveld aan de orde, met veel aandacht voor het verleden van dit gebied, de achtergronden van de stedenbouwkundige opzet van de wijk, de opbouw van het sociale leven en een blik in de toekomst.

Anderen bekeken ook deze boeken:

De Arnhemse Rijnoevers.  Wonen, werken en recreatie aan de rivierDe Arnhemse Rijnoevers. Wonen, werken en recreatie aan de rivier
(reeks nr. 29)

Seebach, Tineke

€ 9.95


Beneden het maaiveld. Archeologie in ArnhemBeneden het maaiveld. Archeologie in Arnhem
(reeks nr. 27)

Defilet, M.P.

€ 9.95


De singels in Arnhem. Van vestinggordel tot CentrumringDe singels in Arnhem. Van vestinggordel tot Centrumring
(reeks nr. 28)

Schulte-van Wersch, C.J.M.

€ 9.95