Het Drentse esdorpenlandschap. Een historisch-geografische studie
ISBN: 978-90-5345-254-7
druk: oktober 2004
Uitverkocht
24 x 27 cm - 1104 blz.
genaaid gebrocheerd

Het Drentse esdorpenlandschap. Een historisch-geografische studie

Spek, T.

Uitgave in samenwerking met: Stichting Het Drentse Landschap

Het woord Drenthe roept bij veel mensen associaties op met heide, hunebedden en schapen. Hoewel het traditionele beeld van Drenthe nog steeds tot de verbeelding spreekt, valt er nog veel meer over deze provincie te vertellen.

In Het Drentse esdorpenlandschap. Een historisch-geografische studie, het proefschrift van landschapswetenschapper Theo Spek, komt een veelzijdige visie op het Drentse landschap naar voren.

In de achttien hoofdstukken wordt onder andere aandacht besteed aan de rol van het menselijk ingrijpen door de eeuwen heen, de geschiedenissen van oude families en de samenstelling van de Drentse bodem. Ook de ontwikkeling van de dorpen Balloo, Gasselte, Valthe en Ansen komt uitgebreid aan bod.

Weinig streken in Noordwest-Europa hebben aan een zo sterke romantische beeldvorming blootgestaan als het Drentse esdorpenlandschap. Honderden schilders legden in het verleden dit idyllische landschap vast op het witte doek, aangetrokken door de mystiek van prehistorische hunebedden en grafheuvels, de eenzaamheid van uitgestrekte heidevelden en de verstilde dorpslandschappen met in eikenhout verscholen boerderijen.

In dit boek gaat Theo Spek op zoek naar de historische werkelijkheid achter eerdergenoemde romantische beelden. Door een verbinding van onderzoeksgegevens uit de archeologie, historische geografie, bodemkunde, vegetatiekunde en landbouwgeschiedenis komt hij op tal van punten tot geheel nieuwe inzichten over de ontstaansgeschiedenis van het Drentse landschap.

Anderen bekeken ook deze boeken: