Uitgeverij Matrijs
Lange Nieuwstraat 12
3512 PH Utrecht
E
T 030 234 31 48
Geen verzendkosten boven euro 20

Van wildernis tot oase. Landschapsgeschiedenis van landgoed Oostbroek bij De Bilt

€ 34.95   (incl. verzendkosten)
ISBN: 978-90-5345-456-5
druk: mei 2013
22 x 28 cm - 192 blz.
genaaid gebonden

Van wildernis tot oase. Landschapsgeschiedenis van landgoed Oostbroek bij De Bilt

Vogelzang, F. en R. Raven

Uitgave in samenwerking met: Utrechts Landschap

Landgoed Oostbroek ligt als een groene oase aan de rand van de stad Utrecht. Dagelijks vinden wandelaars en rustzoekers de weg naar het landgoed. Het landgoed biedt een bijzondere afwisseling van natuur en landschap, fraaie wandelmogelijkheden, boomgaarden en een kruidentuin en - met een beetje geluk - ree├źn in de ochtendmist. Buiten razen de auto`s over de A28, maar hier is het wonderbaarlijk stil. Tien eeuwen wisselwerking van mens en natuur heeft zijn sporen achtergelaten in dit landschap.

Dit boek, een landschapsbiografie of landschapsgeschiedenis, vertelt het levensverhaal van Oostbroek. Het vertelt over een wild en moerassig gebied, waar in het zuiden nog een meander van de Kromme Rijn door heen stroomde. Over de stichting van een klooster, over grootschalige ontginningen door monniken. Het boek vertelt over rijke Utrechtse burgers die voor een metamorfose zorgden: Oostbroek werd een buitenplaats, met indrukwekkend woonhuis, tuinen, een park compleet met koetshuis, oranjerie, boerderijen, weilanden en boomgaarden. Daarna verhaalt het over een volgende omslag: van lusthof naar agrarisch bedrijf om vervolgens als - voorlopig - laatste hoofdstuk het thuishonk te worden van Utrechts Landschap en andere natuurorganisaties.

De verschillende lagen van het landschap komen door deze landschapsgeschiedenis tot leven. Een bezoek aan landgoed Oostbroek krijgt daardoor een extra dimensie.

Anderen bekeken ook deze boeken:

Van heide tot lusthof. Landgoederen in het Renkums beekdalVan heide tot lusthof. Landgoederen in het Renkums beekdal

Jansen, Patrick

Uitverkocht


Eyckenstein. Op de grens van zand en veenEyckenstein. Op de grens van zand en veen
(reeks nr. 05)

Immerseel, R. van e.a.

€ 14.95


Voor profijt en genoegen. De geschiedenis van bos en landschap van de Zuidwest-VeluweVoor profijt en genoegen. De geschiedenis van bos en landschap van de Zuidwest-Veluwe

Bouwer, K.

€ 49.95