Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

100 jaar Adventskerk. Vast ankerpunt in een veranderend Alphen aan den Rijn

 24,95

Ria Langeveld-Turkenburg, Hans Lefeber, Arjan van ’t Riet en Marina Kapteyn

Uitgave in samenwerking met: Stichting Vrienden van de Adventskerk

De kerk van de Hervormde Gemeente van Alphen aan den Rijn heeft een rijke geschiedenis, één van vernieuwing en modernisering in een constant veranderende samenleving. Dit boek vertelt over de geschiedenis, het gebouw en de gemeenschap van de Adventskerk, van de ingebruikname van het gebouw in 1922 tot nu.

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

128

Verschenen

2022

Beschrijving

In 1916 schrok Alphen aan den Rijn op door een grote brand die in minder dan een uur tijd de kerk van de Hervormde Gemeente volledig verwoestte. Het kerkgebouw was onbruikbaar geworden en de muren die gevaar opleverden werden nog diezelfde middag omgehaald. De brand viel midden in de Eerste Wereldoorlog, wat ook in het neutrale Nederland tot materiaalschaarste en hoge prijzen leidde. De herbouw van de kerk kwam dan ook pas na de oorlog op gang. In 1922 vond de kerkelijke gemeente haar thuis in de nieuwe Adventskerk.

Oorlog, wederopbouw, ontzuiling en ontkerkelijking

De kerk van de Hervormde Gemeente van Alphen aan den Rijn heeft een rijke geschiedenis, één van vernieuwing en modernisering in een constant veranderende samenleving. De kerk werd geconfronteerd met oorlog en vervolgens de wederopbouw. Tijdens de wederopbouw breidde de stad fors uit, waardoor het moderne kerkgebouw met zijn 40 meter hoge toren steeds meer ingeklemd werd in de snel groeiende omgeving. In de decennia daarna kreeg de kerk te maken met ontzuiling, ontkerkelijking en verstedelijking. Rond 2007 besloot de kerkenraad van de Adventskerk om meer naar buiten te treden, om zo de inwoners van Alphen aan den Rijn meer bij de Adventskerk te betrekken. Sindsdien is de kerk regelmatig opengesteld en worden er concerten en andere activiteiten georganiseerd. Hierdoor is de Adventskerk niet alleen het middelpunt van de nog altijd bloeiende kerkelijke gemeente, maar vervult deze ook een belangrijke rol als middelpunt van Alphen aan den Rijn.

Geschiedenis, gebouw en gemeenschap van de Adventskerk

100 jaar Adventskerk. Vast ankerpunt in een veranderend Alphen aan den Rijn vertelt over de geschiedenis, het gebouw en de gemeenschap van de Adventskerk, van de ingebruikname van het gebouw in 1922 tot nu.

Inkijkexemplaar