Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Architecten in Arnhem, Oosterbeek en Velp. Ontwerpers van gebouwen, stedelijke ruimte en landschap

 39,95

Cécile Schulte-van Wersch, Tineke Seebach, Jan Vredenberg, André C.S. Wolters van der Weij

Uitgave in samenwerking met: Stichting Geschiedschrijving Arnhem

In dit boek staan de ontwerpers van de gebouwde omgeving centraal: de architecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten uit Arnhem, Oosterbeek en Velp. De beeldbepalende architecten worden uitgelicht in een biografie en de meest  bijzondere gebouwen worden uitgebreid beschreven.

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

320

Verschenen

2020

Uitverkocht

Beschrijving

Arnhem en de aangrenzende dorpen Oosterbeek en Velp hebben een rijke geschiedenis op architectonisch en stedenbouwkundig gebied. De Veluwezoom heeft door de eeuwen heen een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend op welgestelden. Landhuizen en buitenplaatsen getuigen hier nog van. Als provinciehoofdstad en regionaal centrum maakte Arnhem na het slechten van de vestingwerken in de negentiende eeuw ingrijpende veranderingen door.

Architectonische ontwikkeling van Arnhem, Velp en Oosterbeek

De stad groeide en ook Velp en Oosterbeek kwamen tot ontwikkeling met villaparken en toerisme. Van het ‘Haagje van het Oosten’ ontwikkelde Arnhem zich tot een moderne woon- en werkstad met vooruitstrevende projecten op het gebied van volkshuisvesting, moderne schoolgebouwen en de aanleg van industrieterreinen. Ook werden er markante kantoren en rijk versierde cultuurgebouwen ontworpen. De Tweede Wereldoorlog had met de Slag om Arnhem en de daaropvolgende periode van evacuatie en plundering grote gevolgen voor de architectuur van Arnhem, Oosterbeek en Velp. Bij de wederopbouw streden traditionalistische en modernistische opvattingen om de voorrang.

Architecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten

In dit boek staan de ontwerpers van de gebouwde omgeving centraal: de architecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten uit Arnhem, Oosterbeek en Velp. De beschreven periode loopt van de achttiende eeuw, vanaf de eerste architecten die we bij naam kennen, tot het jaar 1965, toen de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog werd afgerond. De beeldbepalende architecten worden uitgelicht in een biografie en de meest opvallende en bijzondere gebouwen worden uitgebreid beschreven en getoond.