Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

De levensweg van Martinus van Tours. Volgens Sulpicius Severus en Gregorius van Tours

 24,95

Ton Meijers

Uitgegeven in samenwerking met: Stichting Utrechts Religieus Erfgoed

Deze eerste levensbeschrijving van een heilige in het Westen laat zich lezen als een heldenepos, waar geen onverschrokken krijgsheer centraal staat, maar een bisschop, die zich met succes tegen het kwaad verzet.

Extra informatie

Gewicht 0,66 kg
Afmetingen 17 × 24 × 1,5 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

160

Verschenen

2023

Beschrijving

Hij is zichtbaar op de windwijzer van de Utrechtse Domtoren, in het stadswapen en het straatbeeld, vaak teruggebracht tot dat ene beeld: Martinus van Tours, die als soldaat van het Romeinse leger bij de stadspoort van Amiens zijn mantel doorsnijdt en de helft ervan aan een bedelaar geeft. Het is echter maar een van de vele gebeurtenissen op een levensweg die langs vele wonderen leidt.

In 396, het op één na laatste levensjaar van Martinus, verscheen Het leven van Martinus van de hand van schrijver en retoricus Sulpicius Severus (circa 360- 420). Het vertelt over de jeugd van Martinus en over zijn leven als soldaat in het Romeinse leger, hoe hij monnik werd en later als bisschop van Tours werd aangesteld. Maar bovenal vertelt het van de wonderen die Martinus verrichtte, de genezingen en uitdrijvingen. Deze eerste levensbeschrijving van een heilige in het Westen laat zich lezen als een heldenepos, waar geen onverschrokken krijgsheer centraal staat, maar een bisschop, die zich met succes tegen het kwaad verzet.

De levensweg van Martinus van Tours toont een inzichtelijk en rijk geïllustreerd portret van een wonderbaarlijke heilige, die talloze levens kruiste en nog altijd een voorbeeld vormt voor velen. Enkele teksten van de hand van Gregorius van Tours (538-594) vullen het levensverhaal van Martinus aan, om zo tot een volledig beeld te komen van de man achter het mantelwonder.

Inkijkexemplaar