Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

De Stelling van Amsterdam

 14,95

Fabriek, J.

Uitgave in samenwerking met: Provincie Noord-Holland

Extra informatie

Afmetingen 13 × 21 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

128

Verschenen

2013

Uitverkocht

Beschrijving

UNESCO Werelderfgoed

Op een steenworp van onze hoofdstad bevindt zich de Stelling van Amsterdam, UNESCO Werelderfgoed sinds 1997. Deze kring van forten, batterijen, inundaties en andere verdedigingswerken zou aan het begin van de twintigste eeuw een ideale beveiliging geweest zijn voor ons land: een nationale brandkast, een harnas voor de hoofdstad.

Uniek stelsel van ingenieuze sluizen, forten en kazematten

Na de Eerste Wereldoorlog bleef er weinig over van de rol als beschermengel, dankzij de komst van vliegtuigen en ander modern oorlogsmaterieel. Wat resteert is een uniek stelsel van ingenieuze sluizen, forten en kazematten. De Vestingwet die tot de jaren zestig van de twintigste eeuw is gehandhaafd, verbood om in een straal van een kilometer van de forten te komen. De natuur heeft daardoor decennialang haar gang kunnen gaan, waardoor de Stelling nu een groene ring van rust is, op fietsafstand van de stad.

Geschiedenis, techniek, de huidige Stelling en elk fort afzonderlijk

Deze handzame gids biedt een beknopt en verhelderend overzicht van de geschiedenis, de technische aspecten en de huidige Stelling. Daarnaast wordt elk fort afzonderlijk behandeld. Voorzien van kleurrijke illustraties geeft het een compleet beeld van dit bijzondere en exemplarische stukje Nederland. Met QR-codes om de verhalen, activiteiten en routes rondom de Stelling van Amsterdam te ontdekken.