Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Een knekelveld maakt geschiedenis. Het archeologisch onderzoek van het koor en het grafveld van de middeleeuwse Catharinakerk in Eindhoven, 1200-1850

 39,95

Arts, Nico (red.)

Uitgave in samenwerking met: Gemeente Eindhoven, afdeling stedenbouw

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

288

Verschenen

2013

Artikelnummer: 978-90-5345-472-5 Categorieën: , Tag: Product ID: 1096

Beschrijving

Uniek archeologisch onderzoek met DNA-monsters uit menselijk bot

In 2005 en 2006 vond in het centrum van Eindhoven een bijzondere opgraving plaats. Anderhalf jaar lang werden door een team van zon 85 medewerkers, bestaande uit archeologen, veldtechnici, studenten en vrijwilligers, de overblijfselen van meer dan 1050 individuen geborgen. De overblijfselen, die dateren van ongeveer 1200-1850, bevonden zich binnen en buiten de fundamenten van het koorgedeelte van de middeleeuwse Catharinakerk. Deze kerk werd in 1860 afgebroken om plaats te maken voor de huidige en veel grotere neogothische kerk. Voor het eerst in de wereld werden tijdens een archeologisch onderzoek op grote schaal en met forensische technieken DNA-monsters uit menselijke skeletten gehaald. Het was een opgraving met onder meer een medische vraagstelling, die veel publiek en regionale, nationale en zelfs internationale pers trok.

Rijk geïllustreerde publicatie over archeologisch onderzoek Catharinakerk Eindhoven

Na jaren van intensief onderzoek zijn de resultaten nu voor iedereen beschikbaar. In deze rijk geïllustreerde publicatie wordt meer verteld over de organisatie en methode van de opgraving, de ligging, de geschiedenis van het kerkgebouw, de fundamenten van de kerk, dateringsmethoden, de bijna 70.000 gevonden voorwerpen, het grafritueel, de menselijke overblijfselen, het DNA-onderzoek, het isotopen-onderzoek, overblijfselen van parasieten, resten van dieren en het onderzoek onder de vloer van de huidige kerk. Stuk voor stuk leiden de verschillende onderzoeken tot fascinerende inzichten over de vroegere bewoners van Eindhoven.