Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

‘Een paradijs vol weelde’. Geschiedenis van de stad Utrecht

 49,95

Bruin, R.E. de e.a. (red.)

Uitgave in samenwerking met: Het Utrechts Archief

Extra informatie

Artikelnummer: 978-90-5345-175-5 Categorieën: , Tags: , Product ID: 794

Beschrijving

Utrecht, van Romeins castellum tot 4e stad van Nederland

Deze boeiende geschiedenis van de stad Utrecht is het onderwerp van het toegankelijk geschreven en rijk geïllustreerde standaardwerk `Een paradijs vol weelde`, zoals Vondel Utrecht al noemde. De stad Utrecht heeft een respectabele geschiedenis van twintig eeuwen achter de rug. Ontstaan vanuit een Romeins castellum, groeide ze uit tot de huidige vierde stad van Nederland.
Aan bod komt de geschiedenis van bestuur en politiek, handel en nijverheid, cultuur, wetenschappelijk en kerkelijk leven. Ook de veranderingen in het stadsbeeld krijgen volop aandacht.

Belangrijkste stad van de noordelijke Nederlanden

Utrecht was de zetel van Willibrord, de eerste bisschop in deze streken, en ontwikkelde zich in de Middeleeuwen tot de belangrijkste stad van de noordelijke Nederlanden. Uit die tijd stammen de nog altijd zichtbare harpvormige stadscontouren en de imposante kerkgebouwen, met in het middelpunt de Domtoren.

Centrum van handel, nijverheid, vervoer en wetenschap

Utrecht maakte ook naam als centrum van handel, nijverheid, vervoer en wetenschap. Ze kende roerige perioden, met radicaal calvinistische en patriotse machtsgrepen. Na 1850 volgden vele stadsuitbreidingen en bleek het centrumplan Hoog-Catharijne alweer achterhaald.