Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Elderveld. Een nieuwe Arnhemse wijk op oude grond

 12,95

Kleijn, F.X.M. e.a.

Arnhemse Monumentenreeks nr. 30
Uitgave in samenwerking met: Stichting Monuscript

Extra informatie

Afmetingen 17 × 24 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

64

Verschenen

2015

Artikelnummer: 978-90-5345-494-7 Categorieën: , , , Tag: Product ID: 1144

Beschrijving

Arnhem ten zuiden van de Nederrijn

Arnhem kent sinds 1935 een groeiend aantal wijken ten zuiden van de Nederrijn. In deze publicatie wordt aandacht besteed aan één van deze wijken, Elderveld. Een wijk die in de jaren zeventig gebouwd is op grond die eeuwenlang agrarisch gebied was. Door de komst van de uitbreiding van Arnhem is een oud cultuurlandschap en de daaraan verbonden manier van leven voorgoed verdwenen.

Een grillig patroon van bouwstijlen

Wat de nieuw aangelegde wijk kenmerkt, is een grillig patroon van bouwstijlen als een ‘lappendeken’. Bijzonder is dat de bebouwing doorsneden wordt door groene zones met veel water. De wijk biedt daardoor niet het aanzien van gesloten bouwblokken. Omdat de buurten grotendeels in laagbouw zijn uitgevoerd, wordt de ervaring van licht en ruimte versterkt. Dit blijkt mede bepalend voor de kwaliteit van wonen.
Elderveld heeft een duidelijk centrum gesitueerd op de kruising van de belangrijkste nieuwe verkeersader, de Hollandweg, en een oude verbindingsweg van het voormalig agrarisch gebied, de Elderhofseweg (voorheen Middelweg). Dit middelpunt van de wijk bestaat uit een winkelcentrum, een medisch centrum, een sporthalcomplex en een ouderencentrum. De wijk heeft een bloeiende wijkorganisatie en een divers verenigingsleven.

Alle aspecten van Elderveld komen aan bod, met aandacht voor verleden en toekomst

In deze publicatie komen al deze aspecten van Elderveld aan de orde, met veel aandacht voor het verleden van dit gebied, de achtergronden van de stedenbouwkundige opzet van de wijk, de opbouw van het sociale leven en een blik in de toekomst.