Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Geitenkamp. Tuindorp bij de stad Arnhem

 12,95

Twan Peters

Arnhemse Monumentenreeks nr. 36

Uitgave in samenwerking met: Stichting Monuscript

Honderd jaar geleden werden de eerste stenen gelegd voor de bouw van de Geitenkamp. De architectuur van deze wijk is bijzonder omdat deze grotendeels is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.

Extra informatie

Afmetingen 17 × 24 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

72

Verschenen

2020

Beschrijving

Grotendeels gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School

Honderd jaar geleden werden de eerste stenen gelegd voor de bouw van de Geitenkamp. De architectuur van deze wijk is bijzonder omdat deze grotendeels is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Ook de hoogteverschillen maken de Geitenkamp uniek: overal zijn verspringende stoepjes, luifels en dakkapellen te zien. Het speciale karakter van de wijk heeft ertoe geleid dat deze in 2007 de status van beschermd stadsgezicht heeft gekregen.

Ontstaan door grote woningnood in Arnhem rond 1920

Rond 1920 kampte Arnhem met grote woningnood en moesten er zo snel mogelijk plannen komen om dit op te lossen. Ten noordoosten van de stad lagen de boerderijen de Geitenkamp en de Schuttersberg, en samen met een flink stuk heidegrond werden deze terreinen gebruikt voor de woonwijk. Er zou een zelfvoorzienende wijk komen met een marktplein, winkels, scholen en kerken. Het oorspronkelijke bouwplan bleek echter al snel ongeschikt voor het heuvelachtige terrein dat op de stuwwal uit de voorlaatste ijstijd ligt. Op de meest steile stukken zijn de huizen dichter op elkaar gebouwd.

Behandeling van verschillende invloeden op de bouwkundige opzet van de Geitenkamp

Dit boek gaat in op de verschillende invloeden op de bouwkundige opzet van de Geitenkamp, van zowel woningbouwverenigingen als architecten. De architectuur staat voorop, maar ook bekende Geitenkampers en de verzuiling komen aan bod. De Geitenkamp werd gebouwd tijdens het hoogtepunt van de Nederlandse verzuiling, maar deze is niet op alle vlakken even strikt gebleken.

Inkijkexemplaar