Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Gelders Arcadië. Atlas van een buitenplaatsenlandschap

 29,95

Storms-Smeets, E. (red.)

Uitgave in samenwerking met: Gelders Genootschap

Extra informatie

Beschrijving

De Veluwezoom, op de grens van de Veluwe en de rivieren Rijn en IJssel, heeft door de eeuwen heen een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend op de welgestelde bevolking. Dit kwam tot uitdrukking in de aanleg van een honderdtal buitenplaatsen en landgoederen sinds de zeventiende eeuw. Bekende voorbeelden zijn Rosendael, Middachten, Sonsbeek, Doorwerth, Zypendaal, Oranje Nassau‘s Oord en Mariëndaal. De landgoederenzone van de Veluwezoom wordt aangeduid als Gelders Arcadië en omvat de gemeenten Wageningen, Renkum, Arnhem, Rozendaal en Rheden.

De naam Gelders Arcadië is geïnspireerd op de publicatie van de Arnhemse schrijver Isaac Anne Nijhoff (1795-1863), ‘Geldersch Arkadia of Wandeling over Biljoen en Beekhuizen’ (eerste druk 1820). Met zijn wandelingen door de omstreken van Arnhem in gedachten schreef Nijhoff over het grote aantal landgoederen en buitenplaatsen, die ‘in uitgestrektheid en fraaien aanleg, alle anderen in dit rijk verre overtreffen’.

Gelders Arcadië onderscheidt zich van andere Nederlandse landgoederenzones in de wijze waarop gebruik is gemaakt van het natuurlijke reliëf en het heldere, stromende water van (sprengen)beken. De buitenplaatsen en landgoederen vormen een prachtige overgang van het verstedelijkt landschap rond Arnhem en de dorpen langs Rijn en IJssel naar de woeste natuur van de Veluwe. Het zijn groene oases van rust in het stedelijk gebied. Dankzij hun omvang, ligging, bijzondere uitstraling en cultuurhistorische en landschappelijke waarden dragen de landgoederen en buitenplaatsen in hoge mate bij aan de identiteit van deze Gelderse regio en de afzonderlijke gemeenten.

Het boek neemt u mee door de geschiedenis van deze bijzondere landgoederenzone en vertelt u over de continue veranderingen in het arcadische landschap.